Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев. Кадър БНТ
Ивайло Мирчев. Кадър БНТ

Промяна в цените може да има, но те ще тръгнат по-скоро надолу

Няма причина цените на горивата да вървят нагоре. Чакаме отговор от ЕК за това какво можем и какво не можем да си позволим. В петък внесохме законопроект, с който се дава възможност на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията. Това не е нещо уникално. Не е и национализация. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв Ивайло Мирчев от "Демократична България" в отговор на въпрос възможно ли е да има поскъпване или да изчезнат горива заради дерогацията на „Лукойл”, която влиза в сила от днес.

По думите му в момента на бензиностанциите купуваме горива не на цените, на които би следвало да ги плащаме, ако преработваме нефт „Уралс”. „А ние преработваме „Уралс”. Ние купуваме на цените на „Брент”. В най-лошия случай няма да има промяна в цените или по-скоро ще има промяна надолу, но малка. В добрия случай – промяната надолу ще е по-сериозна”, подчерта той. И допълни, че е възможно да се внася нефт отвсякъде, както преди войната „Лукойл” работеше с 60% вносен петрол и нямаше абсолютно никакъв проблем.

Според него различни енергийни експерти само плашат хората. „Подобен беше случаят, когато „Газпром” ни спря газа и казаха, че ни очаква зима на тъмно. Зима е. Тъмно ли е? Но сега газохранилищата са пълни. „Чирен” никога не е бил толкова пълен в историята си. Българската държава трябва да си защити интереса. А това не означава да седнете на една пресконференция с представители на „Лукойл”, които да ви кажат, че ако не им разрешите да изнасяте петрол ще затворят рафинерията, ако не се съгласим на техните условия. Нищо подобно. Това е обект от националната енергийна сигурност на страната. Не може която и да е било компания да идва и да ни рекетира”, категоричен е Мирчев.

Той коментира и връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС от президента Румен Радев. „За нас няма значение кой ще е премиерът. Ние чакаме Леонел Меси да се събуди. Знаем, че той става рано. И в момента, в който Лионел Меси се събуди - най-вероятно ще реши кой да бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ние сме категорични,че мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Аргументите за това са изключително дълги и един от тях е Шенген”.

"Добър вариант няма. Изборите са още по-лош вариант", подчерта той.