Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев удостои НСА с почетния знак на президента по случай 80-ата годишнина от основаването на академията. Отличието прие ректорът проф. Николай Изов.
Радев удостои НСА с почетния знак на президента по случай 80-ата годишнина от основаването на академията. Отличието прие ректорът проф. Николай Изов.

Узаконяват корупционния комфорт, ядоса се той.

Петков: Не можех да ги пипна, когато бях премиер

Законопроекти, които отнемат най-големите правомощия на президента Румен Радев - да назначава шефовете на специалните служби и главния секретар на МВР и дори да не връчва пагоните на генералите, внесоха “Продължаваме промяната” и ДБ в парламента.

Според сегашните правила президентът назначава със свои укази шефовете на Националната служба за охрана (НСО), Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС), разузнаването и главния секретар на МВР след съгласуване с правителството. “Промяната” и ДБ обаче искат тази процедура да мине изцяло към Министерския съвет. При управлението на Кирил Петков имаше няколко

искания да се сменят шефове на служби, които бяха блокирани от Радев,

тъй като начело са хора, назначени от него с помощта на служебното правителство на Стефан Янев през 2021 г.

НСО да мине под шапката на Министерството на отбраната, а шефът му да се назначава от военния министър след съгласуване с премиера, предвижда първият от пакетите законопроекти на “Промяната” и ДБ. Началникът на службата ще се отчита и пред парламента на всеки 6 месеца. Удостояването на офицери с висши офицерски звания също се поема от военния министър.

Без транспорт от НСО да остане

столичният кмет и администрацията на президента, предвижда още проектът. Самият държавен глава, бившите шефове на НС и премиери ще се пазят от службата до 1 г. след изтичане на мандата им, а не както е в момента - 4 г.

За да не става вътрешният министър заложник на отношенията между президент и министър-председател, ако липсва “ефективно взаимодействие” между двамата, главният му секретар ще се назначава от МС, предвижда вторият законопроект от пакета.

По същия начин ще се назначава и освобождава и шефът на ДАНС, но преди да получи поста, ще минава през задължително изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност, гласят още промените.

Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане на порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление на министър-председателя. Сега предлагат да се узакони корупционният комфорт, реагира президентът Румен Радев в петък.

В момента има дупка в законодателството. Не е редно президентът еднолично да държи контрол върху службите. Помня много добре как, бидейки министър-председател, нямах възможност да подменя нито един от шефовете на службите, върна му обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков. Според него правителството носи отговорност и заради това трябва да назначава и шефовете на служби.

Въпросът е структурен и стои независимо от фигурата на президента. Ясен е конституционният текст, който казва, че изпълнителната власт е тази, която отговаря за сигурността, и от тази гледна точка смятаме, че премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на ръководствата на службите, коментира пък лидерът на ДБ Христо Иванов. Според зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев обаче идеите за промени са противоконституционни.