Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       
За да се убеди, той сравнява информацията от 9 други посещения на д-р Дзи Чанджън, директор по технологична безопасност и сигурност на Китайската академия на науките. Установява, че нито веднъж не е спомената

фразата,

която изисква

спешни мерки,

освен при случая в Ухан.

Всички изводи на експерта впоследствие са засечени с данни от обявления за поръчки и заявки за патенти, записи на текущи научни експерименти.

"Венити феър" в сътрудничество с "ПроПублика" се консултира с още трима експерти по комуникациите на ККП. Те твърдят, че през ноември 2019 г. институтът е бил изправен пред извънредна ситуация, свързана с безопасността, и са предприети спешни действия за решаване на проблемите. Документите не изясняват кой е виновен за кризата или какво точно се е случило. Не е посочено дори за коя от двете лаборатории става дума.

По-старата е "Сяохуншан" - само на 13 км от животинския пазар, където за първи път се разбра за болен от коронавирус. По-новата "Джъндиен" е на 45 км на юг. Тя е с ниво на биобезопасност 4.

Освен за необичайната ситуация и притесненията на учените в Ухан, американските журналисти разбират още нещо. Откриват, че може да е имало опити за коригиране на информацията за събитията през ноември 2019 г. на сайта на Института по вирусология. На 11.11. като че ли е препубликуван целият раздел с новини за институцията и партийната структура, пише "Венити феър".

Предполагат, че може да е било свързано с поддръжка на адреса в интернет или да са се опитвали да скрият нещо от служителя по биосигурността от Китайската академия на науките, добавя изданието. Дзи Чанджън, служител по биосигурността, посещава института на 19 ноември.

Официалната версия е, че той е

пристигнал да обучава персонала,

включително ръководителите на изследователски отдели в института и висши служители по безопасността. От резюмето за тази среща Той Рийд разбира, семинарът е предизвикан от извънредно събитие и няма нищо общо с рутинното ежегодно обучение, което се е провело през април.

На 19 ноември пратеникът от столицата споделя, че идва с инструкциите на Си Дзинпин и премиера Ли Къциян, за да се справят със "сложната и сериозна ситуация". От думите на заместник-директора по безопасността и сигурността на института пък става ясно, че при проверките през последната година са открили няколко проблема и че последствията от скритите заплахи може да са тежки.