Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Дори възрастен човек, който има 6 литра кръв, не може да вземе решение за своето затопляне в тази ситуация”, казва още Петър Стоянов

“Първо губиш поне 10 кг от телесната си маса, второ - кръвната ти захар трябва да е крайно ниска! Невъзможни са “нормални показатели”, твърди специалистът

Петър Стоянов е председател на Управителния съвет на Български планинарски съюз. Учредител е и на Сдружение "Българска организация на хижите с обсервация" (БОХО). Всяка свободна минута от ежедневието си прекарва в планината, както за удоволствие, така и по работа. Участвал е в десетки акции за почистване на туристически маршрути, възстановяване на туристически обекти, помощ за хижи, доброволчески инициативи.

- Г-н Стоянов, възможно ли е оцеляването на Сашко в тези условия?

- В планините съм откакто съм проходил. Изкарал съм курс за оцеляване в дивата природа. Познавам естеството на терена. Там може да се изкара 9 - 10 дни, но трябва да знаеш точно какво да правиш – как да запалиш огън, как да си направиш подслон. Трябва да имаш платнище, брадвичка, трионче, ножче, раница със себе си. Вземам предвид и нощните температури от под нулата в първите два дни от изчезването на Александър в Голо бърдо. Колкото и специалистите, които работят с деца с аутизъм, да твърдят, че те имат невероятна сила, има едно нещо, наречено хипотермия. Най-просто казано – при охлаждане на организма телесната температура става твърде ниска за осъществяване на нормалния обмен на веществата в тялото и функционирането на организма. Така отиваме към смърт. Лично мое мнение, без да ангажирам никого с него, е, че момчето не е било само в гората 8 - 9 дни. Мога да заключа едно - няма как да преживее толкова дни там.

Петър Стоянов - председател на Управителния съвет на Български планинарски съюз
Петър Стоянов - председател на Управителния съвет на Български планинарски съюз

- Специалисти, работещи с деца с аутизъм, казват, че точно здравословното му състояние е изиграла водеща роля за оцеляването.

- Веднага ще ги контрирам - нека погледнем кръвните му показатели след постъпването му в болницата. Те са "нормални". Реално, ако си бил девет дни в планината, вероятно първо ще загубиш поне 10 кг от телесната си маса, а на второ място - кръвната ти захар ще бъде крайно ниска. Ще сте тотално обезводнени.

- Твърдят, че все пак се е снабдявал с вода от дъжда.

- Да, и от язовир "Студена" вероятно. Звучи несериозно. Прекарал съм достатъчно време в планината, и то в условия, в които нормален човек няма да се задържи и 2 часа там. Влагата и студът толкова много стресират организма. Дори напълно здрав човек, да го сложите в планината без храна, само да пие вода от локви, от листа, от ручеи, със сигурност няма да е в това състояние, в което са намерили малкия. Ще бъде в тотално безпомощно състояние, ако изобщо оживее девет дни в гората. Голо бърдо не е високо като равнище, но студът и влагата са същите като навсякъде, даже бих казал, че са по-опасни, защото на високото е една идея по-сух въздухът. Ако вие отидете в гората, на 48-ия час ще бъдете толкова премръзнали, обезводнени и т.н., че едва ли ще можете да преживеете още седем дни. Дори възрастен човек, който има 5,5 - 6 литра кръв, не би могъл да вземе решения за своето затопляне в подобна ситуация, ако е съвсем неподготвен.

Силно се съмнявам, че на седмия ден някой ще бъде достатъчно адекватен. Като инструктор аз приканвам всеки, който желае, да опита да изкара 48 ч. в Голо бърдо, в реални условия и без удобствата на съвременния живот – спален чувал, без да пали огън, без храна. Дори възрастен човек, който би трябвало да има повече сила и енергия. След това да си направи сметка дали може да изкара още седем дни. Просто да отиде с ръце в джобовете и едно яке на гърба си. Повярвайте ми, няма как да се случи, какво остава за едно дете на 12 г.

- Как бихте описали самия терен, тъй като вие също сте го минавали?

- Теренът няма значение - когато човек е уплашен, може да премине през всякакъв терен. Всичко друго е оправдание на по-суетните хора. Аз съм участник в най-голямата група за нощни преходи в България. Обикалял съм Витоша, обикалял съм и Голо бърдо, както и околните планини. Наясно сме с условията там. Наши хора също търсиха момчето. Целият Перник беше на терен. Няма как, ако това дете е било в планината през това време, никой да не го забележи. Има места, през които физически не може да се премине, както и полета с трънки и глог, където диви животни не минават, камо ли човешко същество. Всичко достъпно беше претърсено. Доколкото разбрах, са го намерили от страната на Радомир, някъде в покрайнините. Физически не съм бил там, не мога да кажа как изглежда мястото. Като цяло планината Голо бърдо не е висока. 1100 м надморска височина е най-високата й точка. Навремето тя е била пасище за стопаните от околните села. Когато са пасели животните си, планината е била гола. Сега са израснали плантации от трънки, които са храсти, стигащи височина от 2,50 м. Имат шипове по 5 см. Като пораснат доста гъсто един до друг, няма как да се премине през тях. Така по естествен начин се заграждат едни обширни територии. Останалото е обиколено от доброволците, които са търсили Александър. От страната на Перник има два-три заслона, които са годни за обитаване, но не съм сигурен, че детето изобщо е знаело за тях, нито пък как да ги намери.