Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Митов Снимка: bTV
Даниел Митов Снимка: bTV

От ГЕРБ са готови да получат папката с проучвателния мандат за съставяне на правителство, като отчитат факта, че президента Румен Радев дава време на партиите да се успокоят след изборите и да започнат да мислят по-трезво. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин".

„Това, което зависеше от ГЕРБ и от коалицията ГЕБР-СДС, беше направено. Първо се опитахме да реализираме разговори с останалите партии през контактна група. След това поканихме другите партии на разговори. Тръгна някакъв диалог – около параметрите на бюджета, около други потенциални приоритети. Виждате, че парламентът започна да работи, обединявайки се около някакви консенсус по евро-атлантически теми и не само“, отбеляза той.

Даниел Митов не даде конкретен отговор на въпроса, дали той ще е номинацията на ГЕРБ за министър председател. Според него това не е най-важният въпрос в момента. Първо трябва да се помисли за това, как страната ни да излезе от политическата криза.

„През 90-те години на миналия век сме имали опити за съставянето на технически кабинет, макар те да не са били от най-успешните. Все пак българската демокрация е извървяла някакъв път през тези десетилетния и може да прояви зрялост и да състави такъв кабинет, който да се радва на малко по-широка и отвъд идеологическа подкрепа, както и да има ясни параметри и задачи в рамките на 6 месеца или една година. Все пак трябва да има някаква стабилност“, обясни още Даниел Митов.

Той отказа да влиза в хипотетични и спекулативни коментари за състава на бъдещото правителство и насочи разговора към последните разкрития. Даниел Митов смята, че е трудно да се води диалог с определени политически формации след като на бял свят са излезли определени решения за Българската банка за развитие (ББР), за платените на половина пари на строителните фирми и за „странните договорки“ между „Продължаваме промяната“ и БСП.

„От къде на къде Кирил Петков търгува кодовете за машите срещу оттеглянето на законопроекти. Аз се позовавам на думите на колегата Георги Свиленски от БСП, който даде гласност на разгорените си с Кирил Петков от парламентарната трибуна. Каква е тази търговия? Какви точно кодове държи бившият министър председател? Аз не съм наясно с тази търговия“, заяви още Даниел Митов.

Той обърна внимание и на противоконституционните решения на кабинета „Петков“ и намекна за манипулиране на изборните резултати. Зам.-председателят на ГЕРБ обърна особено внимание върху това, което предишното редовно правителство е правили с ББР. Според него това бил емблематичен пример за начина на мислене и начина на поведение на „Продължаваме промяната“.

„Кирил Петков изпраща документи за смяна на Надзорния съвет на ББР преди да е назначен за министър. След това си наема адвокатска компания, близка до него. Назначава Лена Бориславова в тази банка на заплата от 14 000 лева. Чудя се с какви качества се слади тя, за да получава такова възнаграждение“, отбеляза още Даниел Митов.