Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Пето, все повече анализатори смятат, че макар в момента да не личи, икономиката на Русия в един момент ще е

изправена

пред колапс,

защото постепенно минава на военни релси.

"Данните за БВП прикриват значителното изкривяване в икономиката поради преминаването към военно производство", смятат експерти. Продажбите в гражданската икономика намаляват, пазарът функционира на все по-бавни обороти, за да могат някои предприятия да пренасочат усилията си към военна продукция. По този начин те вместо да добавят стойност и да плащат налози, спират да го правят и минават на издръжка на бюджета, който все по-трудно ще посреща нарастващите разходи.

Някои могат да опонират, че Русия е в изгодна позиция заради растящите цени на природния газ и петрола, но фактите показват друго. Страната за първи път просрочи своите чуждестранни облигации след Октомврийската революция през 1917 г. Заедно с това Централната банка предупреди, че мобилизация може да предизвика по-дългосрочна инфлация. Затова тя повиши прогнозата за инфлацията от 11 - 13% на 12 - 13%.

Шесто, има още един индикатор, че положението в Русия не е розово. В края на октомври бе обявено, че

Министерството

на финансите

ще изтегли

16,25 млрд. долара

от Фонда за национално благосъстояние на страната (NWF), за да помогне за покриване на бюджетния дефицит на правителството тази година. Всъщност това е фондът за черни дни и към него се прибягва действително в много екстремни ситуации.