Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Петков СНИМКА: Архив
Румен Петков СНИМКА: Архив

Анализите, които коментирах с БУЛАТОМ, показват, че от невъвеждането в експлоатация на АЕЦ "Белене" само за тази година България е загубила три милиарда евро. Това каза днес в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков.

"Като се направи анализът на производствената цена на базовата мощност "Белене", защото тя ще бъде базова мощност, като се сравнят цените на тока на борсите, където отидохме, ние като държава загубихме три милиарда", уточни той.

Петков коментира, че за него е смущаващо защо никой не носи отговорност и не поставя този въпрос в Народното събрание на фона на случващото се в енергетиката. "Защо така раболепно приемаме една загуба, която можеше да бъде насочена към социалния аспект на живота ни", добави Петков.

Той говори и по друг актуален въпрос в ядрената енергетика у нас – решението на Народното събрание (НС), с което се възлага на Министерски съвет да инициира лицензиране за сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво.

Председателят на ПП АБВ обясни, че по така взетото решение в парламента има три позиции – на министъра на енергетиката, на Агенцията за ядрено регулиране и на АЕЦ "Козлодуй", които "документално и аргументирано обявяват, че решението е противоконституционно".

"Така формулираното решение на НС изключва тръжна процедура и бута посоката към "Уестингхаус"", смята Петков. Според него известен факт е, че ядреното гориво на американската компания не става за шести блок на "Козлодуй", затова в решението на НС се посочва само пети блок, предаде БТА.

"Въпросът е дали това решение ще бъде атакувано пред Конституционния съд от група народни представители или от президента", каза още Румен Петков. "Всички трябва да си дадат сметка, че ако отидем към изпълнение на това решение, то това означава заплаха за сигурността на пети и шести блок", добави той. Председателят на ПП АБВ каза още, че от партията ще потърсят среща с президента на тема ядрена енергетика.

Друга тема, свързана с енергетиката, която Петков засегна, е газовата връзка Комотини – Стара Загора. Заради забавянето на въвеждането й в експлоатация държавата е претърпяла финансови загуби и не е потърсена неустойка от фирмата изпълнител, подчерта той.