Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нощната красота на крайбрежието с небостъргачите в Доха
Нощната красота на крайбрежието с небостъргачите в Доха

Стартира световното по футбол, което наистина няма да бъде като нито едно от предишните. Заченато в грях преди 12 години, скандалите ще го следват до първия съдийски сигнал в неделя.

От друга страна Катар предлага някои уникални преживявания, които няма как да се получат повече в историята на футбола.

2 декември 2010 г. В централата на ФИФА се събират 22-ма членове на изпълнителния комитет. Трябва да са 24, но двама вече са наказани. “Сънди Таймс” прилага схемата “Иван Славков” на Рейналд Тамари от Таити и Амос Адаму от Нигерия. Двамата се съгласяват да гласуват за Катар срещу солидна сума и отпадат след разкритията.

Има предварителна договорка в името на световния мир да се даде първенството през 2018 г. на Русия, а това през 2022 г. - на САЩ. Така двете велики сили ще бъдат удовлетворени, а ФИФА ще излъска имиджа си като помирител между тях.

Още от втория рунд руснаците печелят с 13 гласа пред кандидатурите на Испания/Португалия, Нидерландия/Белгия и Англия. Първенството трябва да е в Европа по ротационната схема, която е приета.

След това обаче идва битката на века. След цели четири рунда на гласуване Катар печели сензационно с 14:8 срещу САЩ, като преди това отпадат Австралия, Япония и Република Корея.

Трябва да минат години, за да се разбере точно какво се е случило. Всъщност домакинството е спечелено през френския президент Никола Саркози, който притиска Мишел Платини да обърне вота. Срещу покупката на “Пари Сен Жермен” и превръщането му в европейски гранд, както и покупката на изстребители за над 16 милиарда евро.

От 22-мата, които са участвали във вота, единствено египтянинът Хани Хасан Абу Рида ще бъде на откриването като член на управата на световния футбол. Всички останали бяха забъркани в огромни скандали за корупция. Срещу него обаче имаше само едно обвинение, че е пътувал до Тринидад, където са били раздавани парите за вота. Но така и не бе открито доказателство, че е посегнал към “малък кафяв плик”, където е бил подкупът. Всичко се организира от Джак Уорнър, който в момента е с доживотно наказание за черна борса с билети, приемане и даване на подкупи, като неофициално се смята за краля на корупцията във ФИФА.

Американецът Чък Блейзър, който почина през 2017 г., се призна за виновен за данъчни измами и приемане на подкуп.

Николаос Лаос от Парагвай все още се издирва с червена бюлетина от Интерпол за вземане на подкупи.

Зетят на бившия президент на ФИФА Жоао Хавеланж от Бразилия - Рикардо Тейшейра се призна за виновен за приемане на подкупи, данъчни измами и такива с телевизионни права.

Рафаел Салгейро от Гватемала попадна под ударите на Държавния департамент на САЩ и сега ФИФА му търси 5,1 милиона долара, които са му били платени.

Легендарният Франц Бекенбауер, вдигал световната купа като играч и треньор, има санкция заради покриването на разследване на корупция и още го разследват за даване на подкупи, за да осигури на Германия първенството през 2006 г.

Хулио Грондона от Аржентина почина през 2014 г., но година след това името му се появи за подкуп от 10 милиона долара покрай световното през 2010 г.

Анхел Мария Виял Лона от Испания бе глобен за покриване на схема за подкупи и бе арестуван по обвинения в измама.

Катарецът Мохамед бин Хамам в момента е с доживотно наказание заради раздаване на пари и конфликт на интереси.

Ворави Макуди от Тайланд отнесе 5 г. за фалшифициране на документи, след като участието му в схемите за подкупи не бе доказано.

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер управлява през целия период на корупция, но бе санкциониран само за 6 години заради нередовно плащане към Мишел Платини.

Самият Платини, тогава президент на УЕФА и привърженик на Катар, отнесе за същото еднакво наказание. 6 години получи и кореецът Чун Мон Юн, собственик на “Хюндай”, за нарушения на моралния кодекс при гласуването през 2010 г.

Бившият спортен министър на Русия Виталий Мутко е с доживотна санкция от МОК за всякакъв спорт заради държавната програма за употреба на допинг.

Името на Иса Хаяту от Камерун се появи в програмата “Панорама” за получаване на пари от маркетинговата фирма на ФИФА ISL, която фалира.

Юнджи Огура от Япония бе обвинен, че е дал 1,5 милиона долара в подкупи за световното през 2002 г. Джеф Томпсън бе начело на кандидатурата на Англия за 2018 г., който получи обвинения в нарушения на моралния кодекс по време на кампанията в доклада на независимия следовател Гарсия.

За белгиеца Мишел д'Хог бе доказано, че е получил доста скъпи подаръци от руснаците.

Мариус Лефкаридис от Кипър продаде свои имоти за над 30 милиона долара на катарци след вота, но продължава да твърди, че това нямало нищо общо с гласуването.

Жак Азума от Кот д'Ивоар бе обвинен, че е получил подкуп от арабите, но нищо не бе доказано. Така останаха само египтянинът и бившият вицепрезидент на УЕФА Шенеш Ерзиг от Турция, които се измъкнаха чисти от скандала. Въпреки че Ерзиг бе наречен от Платини “мозъкът на всяко едно наше действие” и със сигурност е един от тези, които са обърнали гласа си в полза на Катар. Или 90% доказано корумпирани са
участвали във вота.

Така арабите влязоха в историята като първите, които вземат световно по футбол, без да имат и един готов стадион за него. Но се справиха перфектно. Сега разполагат с 8 невероятни съоръжения, напълно климатизирани при гарантирана температура от максимум 25 градуса на терена. Направиха и първия напълно разглобяем, който се нарича 974 заради броя контейнери, с които е направен. След световното той ще бъде събран и ще чака гласуването за домакин на това през 2030 г. Защото ще бъде пренесен в Малдонадо, Уругвай, ако общата кандидатура на Южна Америка бъде одобрена. Освен Уругвай в нея са Аржетина, Чили и Парагвай.

Най-важното е, че за първи път от години насам, пък и за последен няма да има проблеми с това
един фен да посети повече от един мач на ден на
световно първенство. Просто съоръженията се намират на доста кратки разстояния при невероятно добра транспортна система. И няма да има никакъв проблем с придвижването от един стадион на друг.
Специално за първенството бе построено и свръхмодерно метро, което свързва всички стадиони.

“Просто все едно се намирам в друг град. Толкова много се направи”, категоричен е българският треньор Ясин Мишауи, който от 7 години живее и работи в Доха със семейството си.

Следващите световни са в по няколко държави и това няма как да е възможно.

Така например през 2026 г. едва ли ще можеш да гледаш мач в Торонто (Канада) и след това да се придвижиш до Мексико за следващия. Сред тези, които искат шампионата през 2030 г., има и междуконтинентална кандидатура между Саудитска Арабия, Гърция и Египет. Едва ли ще можеш да отидеш на друг мач в същия ден.

Цялата инфраструктура обаче не бе построена от катарци, а от наети работници от най-бедните държави в света като Бангладеш. Хора, които живееха в коптори и загиваха на обектите. Според правозащитниците - стотици жертви. Според ФИФА - три. И това бе следващият скандал, който разтърси световното.
След това дойдоха тези с правата на хомосексуалните, на жените. Скандал след скандал.

В тях бяха дори въвлечени самите отбори. Така
американците сложиха емблема с цветовете на дъгата на екипите си, други ще бъдат с капитанска лента в същата гама. Феновете в Европа призоваха за тотален бойкот на първенството. Катарците отвърнаха, като платиха по на 40-50 запалянковци от всяка държава разноските. При условие че хвалят домакините в социалните мрежи.

В Доха има какво да правиш всеки ден. Най-голямата атракция е изкуственият Перлен остров на пристанището, което е едно от най-големите в Азия. Планетариумът е един от най-добрите в света. “Факлата”, една от най-красивите сгради, е точно над стадион “Халифа”, където ще има мачове. А до нея е един от най-големите търговски центрове, където те разхождат с гондола по копие на каналите във Венеция из магазините. Плажовете са уникални, а водата е топла.

Но най-голямото шоу за гостите на града остават сафаритата в пустинята, които струваха около 100 долара, но със сигурност по време на световното ще бъдат по-скъпи. Половин ден на невероятен адреналин по дюните с мощни джипове, съчетан с яздене на камили и дори лов със соколи. Защото соколът е свещен в Катар и заради него избухна дипломатическата криза между Катар и Саудитска Арабия през 2017 г.

Всичко това може да се види, ако обаче спазваш някои ограничения. Глоба от 10 000 катарски рияла, които се равняват на около 2600 евро, и затвор до 3 месеца заплашват в страната домакин на световното първенство по футбол пушачите на електронни цигари. Те са забранени в арабската държава от 2014 г.
Това предупреждение е част от препоръките, които дава специален наръчник на немското посолство в Катар на желаещите да посетят мачовете от мондиала.
За времето, в което ще се проведе - от 20 ноември до 18 декември, Катар пуска да бдят 80 инспектори, които нонстоп ще правят проверки по ресторанти и фен зоните на мондиала.

“Внасянето в страната на материали от порнографско естество и на свинско месо е строго забранено. Същото важи и за книги с религиозно съдържание”, пише в предупредителната част на гореспоменатия наръчник. Секс играчки в багажа
също ще осигурят сериозни санкции, които обаче не са споменати. Всеки, влизащ на територията на Катар, трябва да мине през изключително обстойна проверка на куфарите и чантите си.

Ако някой мисли да мине гратис с някое шишенце алкохол сред дрехите, ще трябва да се лиши от много, а и ще получи солидно предупреждение, съобщават германци, които живеят в Катар. В Англия пък информират, че за подобен ход следва директно затвор.

Немският наръчник съветва и по възможност да бъде избегнато возенето в автомобили. Заради страхотните пътища модерни коли се движат с бясна скорост и катастрофите са често срещани.
В крайна сметка някак си футболът остана далеч от всичките драми около домакинството на Катар. Сега остава само да се види дали играта е толкова велика, че да се справи и с тази криза.

Защото има достатъчно въпроси, на които трябва да се отговори. Кой ще е властелинът на футболния свят, кой е по-велик от Кристиано Роналдо или Лионел Меси, ще има ли сериозни изненади. Към момента всичко това е на заден план от скандалите. Поне до неделя.