Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дрегер за засичане на алкохол в шофьора.
СНИМКА: Архив
Дрегер за засичане на алкохол в шофьора. СНИМКА: Архив
  • Ако проверяваният откаже да си прави тест, може само да бъде глобен. Какво да се промени - при отказ да се приема, че е с над 1,2 промила

Защо ли? Защото си имаме маниакално некадърен законодател.

Спират полицаите някои за проверка за алкохол и наркотици. И той спокойно може да каже: “Отказвам да си правя тест за алкохол и наркотици”. Може и нищо да не казва, но просто не си прави тест с дрегера.

Полицаите ще му поискат да си направи кръвен тест. Отново въпросният проверяван може да откаже или просто да си мълчи и да не прави нищо.

Колкото и да е парадоксално, дори проверяваният да е мъртвопиян

или яко да се е надрусал, или и двете, полицаите няма какво да направят, освен да му съставят акт за административно наказание. За пияния и/или надрусан шофьор няма да има наказателна отговорност.

Така например е направил един кмет, който е спрян за проверка миналата година. Понеже им лъхнал на алкохол, полицаите поискали да го тестват, но той отказал – според кмета щели да му направят постановка. Връчили му акт, който той подписал без възражение. Не се явил и на кръвна проба. Как ще се направи постановка на кръвната проба, която се прави във ВМА в София, не става ясно. Наказателното постановление е потвърдено от районния съд, но е отменено от административния съд поради твърдяно процедурно нарушение.

Защо законодателят ни е некадърен? Поради много проста причина – не може в закона да има широко отворена врата всеки да може да се измъкне от наказателна отговорност, като откаже да си направи тест. Така пияните и надрусани потенциални убийци могат да се измъкват, без да понесат наказателна отговорност. След това

се дивим защо кървавата одисея не спира

Нещата може да се решат по изключително прост начин, както това е решено в много държави – като откаже някой да си направи тест за алкохол, законът приема, че този човек е употребил над максималното количество алкохол, водещо до наказателна отговорност. Според българския Наказателен кодекс това означава да се приеме, че проверяваният шофьор управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, и в Закона за движение да се укаже, че отказът се установява по същия начин, както резултатите от дрегера.

Ако откаже да му се направи тест за наркотици – да се предвиди, че проверяваният шофьор управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, което изпълнява състава на престъпление по българския НК.

Така отказалият да му се направи тест за наркотици и/или алкохол

може да бъде глобен със сума до 2000 лв.

и да му се вземе книжката за 2 г. Супер, много пияният или тежко дрогиран шофьор се разминава с наказателната отговорност и минава само с глоба и вземане на книжката.

Не казвам, че е нищо, но е много по-леко, отколкото да има присъда, от която следват множество отрицателни последици, дори да е условна – забрана за заемане на определени длъжности, невъзможност да притежаваш оръжие и др. Втора присъда поначало води до влизане в затвора. За справка –

това се случи на един известен български майстор готвач,

който не е знаел или не е искал да приложи номера с отказа да си направи тест.

Има интересен междинен случай – когато шофьорът се подлага на дрегер (техническо средство за установяване на алкохол или наркотици), но отказва да му се направи кръвен тест. При измерването на количеството алкохол дрегерът е годно средство, като резултатите на съвременните дрегери са близки до реалните. Това техническо средство мери количеството алкохол веднага, а то поначало спада с времето.

При наркотиците техническото средство установява групите вещества, включително и разрешени субстанции. Поради това в интерес на шофьора е да си направи кръвен тест за наркотици, освен ако няма установени специални заболявания, водещи до трудно съсирване на кръвта. Техническото средство е законен начин да се установи количеството алкохол и употребата на наркотици. С оглед на яснота и с оглед на това, че никой не може да черпи правила от своето неправомерно поведение, би следвало в наказателното производство изрично да се предвиди, че в тези случаи се зачита резултатът от дрегера.

Проф. Иван Тодоров
Проф. Иван Тодоров