Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С Тръмп бяха съюзници, но бившият държавен глава май се изплаши от губернатора на Флорида и му измисли прякор - Рон Де-Сантимониозен

Неговото тайно оръжие е съпругата му Кейси - красива бивша журналистка, преборила рака, която е като Жената чудо

Анализаторите казват, че семейството с три деца напомня изключително много на Кенеди

Pон Десантис е новият фаворит за следващ президент на САЩ. Сериозно растат шансовете му да бъде избран в Белия дом след президентските избори през 2024 г. след голям тласък на междинните избори.

Огромните печалби на републиканците, които бяха прогнозирани преди отварянето на избирателните секции, не успяха да се материализират, но Десантис беше преизбран за губернатор на Флорида със съкрушителна победа при очевидно одобрение. Той е фигура, която привлича значителен интерес сред Републиканската партия.

Кой е той

Роден и израснал във Флорида, Рон Десантис е губернатор на щата от януари 2019 г. Майка му Карън е израснала в Полша, а неговите баба и дядо по майчина линия са дошли в Долината през 30-те години на миналия век. Баща му Рон Десантис е от Аликипа, Пенсилвания.

Учи в Йейлския университет и Харвардския юридически факултет. По време на престоя си в Харвард получава комисиона във Военноморските сили на Съединените щати като генерален съдия (JAG), а по-късно е изпратен в Ирак. Неговите военни отличия включват медал “Бронзова звезда” за заслуги и медал “Иракска кампания”.

През 2012 г. участва в първичните избори на републиканците за шестия конгресен окръг на Флорида, които печели с 30% от гласовете. Преизбран е през 2014 и 2016 г. През 2018 г. се кандидатира за губернатор на Флорида и побеждава с малко опонента си от Демократическата партия Андрю Гилъм. На междинните избори през 2022 г. е преизбран с 59% от гласовете.

Какви са неговите политики и възгледи

Десантис е консерватор и споделя много възгледи с Доналд Тръмп. По време на пандемията от COVID-19 той първоначално нареди блокиране в цялата страна, но промени решението си три седмици по-късно, отхвърляйки задълженията за маски и ваксини и премахвайки повечето ограничения.

Противопоставя се на контрола върху оръжията и усилията за лишаване от средства на правоприлагането и подкрепя смъртното наказание.

Докато служи в Конгреса, той отказва своя пенсионен и здравноосигурителен план, тъй като е против пенсиите за членовете на Конгреса. Подписал е закони, ограничаващи това, което учителите могат да преподават в училищата по отношение на раса, пол и сексуалност. Десантис не одобрява абортите и Закона за достъпни здравни грижи, разговорно наричан Obamacare.

Какви са отношенията му с Доналд Тръмп

Той все повече се разглежда като алтернатива на бившия държавен глава. Двамата преди това бяха съюзници, като се хвалеха взаимно и заемаха сходни позиции по много въпроси. През 2018 г. Десантис беше одобрен от Тръмп за губернатор и пусна реклама с децата си, в която ги научи на поговорки като “Направете Америка отново велика” и “Изградете стената”.

С нарастването на популярността и амбициите на Десантис се увеличават и спекулациите за напрежение между двамата.

На митинг през уикенда Тръмп измисли собствен прякор за бившия си съюзник, като го нарече Рон Де-Сантимониозен и омаловажи изборната му победа.

“Не трябва ли да се каже, че през 2020 г. получих 1,1 милиона повече гласа във Флорида, отколкото Рон Д. получи тази година, 5,7 милиона срещу 4,6 милиона? Просто питам?”, каза той в своята платформа Truth Social.

В интервю за Fox News Тръмп изтъкна, че “не е имало спор” с Десантис, и го нарича “хубав човек”. Той също подчерта, че би било “грешка” губернаторът на Флорида да се кандидатира за президент на Републиканската партия.

“Не знам дали опитва. Мисля, че ако тича, може да се нарани много лошо. Наистина вярвам, че може да се нарани лошо”, коментира Тръмп.

Каквото и да казва, страхът му се усеща отдалече. Wall Street Journal обяви в редакционна статия, че “Тръмп е най-големият губещ на Републиканската партия”. Корицата на таблоида New York Post пък го изобразява на несигурна стена като “Тръмпти Дъмпти”, който “има голям спад” при гласуването, обвинявайки го за неуспеха на републиканците да надминат съперниците си от Демократическата партия.

Тайното оръжие на Десантис, което определя имиджовата му стратегия, е неговата съпруга Кейси. Облечена в зашеметяваща рокля на сцената зад съпруга си при неговата победа, тя изглеждаше като холивудска знаменитост. Първата дама на Флорида е майка на три деца и бивша журналистка, преборила рака, като до голяма степен изглежда като Жената чудо.

Двамата с Десантис се срещат на голф игрище близо до Джаксънвил и останалото е история. Женени са от 2009 г. и са горди родители на три деца - Мадисън (5 години), Мейсън (4 години) и Мейми (2 години). Те са първото семейство с малки деца в имението на губернатора от над 50 години. Политическите анализатори не могат да скрият, че изключително много напомнят за Кенеди - напълно уравновесени и удобни пред камерата.

Кейси Десантис е шампион в борбата с рака в щата Флорида, като помага да се осигурят 100 милиона долара периодично финансиране за изследвания и грижи за рака във фискалния бюджет за 2022-2023 г. През февруари тази година тя пътува из щата за посещения с пациенти, за да привлече вниманието към важността на ранния скрининг и за да предостави подкрепа и надежда на семействата, засегнати от коварната болест. В чест на нейната работа, посветена на този проблем, законодателният орган на Флорида наскоро преименува Консорциума на Флоридската програма на центровете на националните институти на “Програма за изследване на рака на Кейси Десантис”.

Кейси е посещавала колежа в Чарлстън в Южна Каролина, където е получила бакалавърска степен по икономика. Там се състезава в отбора по конен спорт и се класира на второ място в националния шампионат на Дивизия I NCAA. Освен това е трикратен национален шампион по конен спорт извън училище.

След дипломирането си от колежа работи за PGA Tour като продуцент и водещ в ефир. Освен това е работила за две телевизионни станции във Флорида в Джаксънвил, където е заемала длъжности, вариращи от репортер с обща задача, репортер на полицейски акции, водещ през уикенда и сутрешен водещ. Тя има привилегията да отразява множество военни истории, включително разполагането на USS John F. Kennedy - последния самолетоносач с конвенционален двигател, и USS Florida - подводница с крилати ракети. За работата си в телевизията получава награда “Еми” за талант в ефир и две номинации за “Еми” - една за разследващ сериал, Real Life CSI, и една за документален филм - Champion, The JT Townsend Story.

Сега политическите анализатори прогнозират “много кръв по пода”, ако на президентските избори се стигне до битка между Доналд Тръмп и Рон Десантис за републиканската номинация и поражение на изборите през 2024 г., ако бившият президент на САЩ е кандидат.

“Бих могъл да ви кажа неща за него, които няма да са много ласкателни - това казва предишният президент за човека, който може би е следващият президент. - Знам повече за него от всеки друг освен може би жена му.”

Отнема само четири години, за да се премине от одобрение към заплаха. Но след последните средносрочни резултати Десантис може да заключи, че ако иска да стигне до самия връх, трябва да слуша повече жена си и по-малко Доналд Тръмп.