Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Митичното чудовище, което пази "Грибсхунден" от врагове
Митичното чудовище, което пази "Грибсхунден" от врагове

„Грипсхунден“ показва как откривателите са достигнали Новия свят. На носа му е поставена фигура на митично същество, дълга 3,4 метра

Корабът „Санта Мария“, с който Христофор Колумб открива Америка, не е запазен до наши дни, но на 10 метра под повърхността на Балтийско море край шведския град Ронеби лежи плавателен съд, за който учените смятат, че е произведен по същия модел и технология. Потъналият през 1495 г. заради пожар „Грипсхунден“ (от датски куче грифон – б.р.) дава представа как са изглеждали големите плавателни съдове, с които откривателите са стигнали до Новия свят, обяснява пред списание „Космос“ професорът по морска археология Йохан Рьонби от университета „Сьодетьорн“ в Стокхолм.

Корабът е уникален и поради факта, че на носа му е било монтирано най-ужасяващото чудовище, което подводните археолози са намирали някога – грифон. То е издълбано от дърво и е дало и името на кораба, който е наричан още „Грипен“, „Грифин“ и „Грипсхунд“.

Фигурата тежи 300 кг и е дълга 3,4 метра.

Прилича на куче или дракон, с уши на лъв, клюн на орел.

Има огромни зъби и крокодилска паст, с която поглъща агонизиращ човек. Учените предполагат, че е възможно за прототип да е използван звярът грифон от гръцката митология (лъв с крила на орел – б.р.) в комбинация с морски страшилища.

Как е построен корабът, какви походи е предприемал с него кралят на Дания и Норвегия, както и какво споделя проф. Рьонби за друг кораб от същата епоха, намерен в българската акватория на Черно море, четете в брой 10 от 2022 г. на сп. "Космос".

Професорът по морска археология Йохан Рьонби
Професорът по морска археология Йохан Рьонби