Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова Снимка: Facebook/Илияна Йотова
Илияна Йотова Снимка: Facebook/Илияна Йотова

През другата седмица се надяваме да получим всички необходими документи, така както го изисква законът и правилата, по които работим в комисията по помилване. Оттам нататък следват дискусии в тази комисия. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана как ще коментира протеста в защита на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

По думите на вицепрезидента членовете на комисията по помилване са много сериозни юристи и ще разгледат нейния случай така, както всички останали и ще вземем решение.

Десислава Иванчева, заместникът ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха подсъдими за подкуп, искан от строителния предприемач Александър Ваклин. Тримата бяха задържани при акция в центъра на София на 17 април 2018 г. Тогава от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани евробанкноти.

Справка по делото показва, че Десислава Иванчева е осъдена на шест години затвор, 12 хил. лева глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност за осем години. Петрова е осъдена на пет години затвор, 10 хил. лв. глоба и лишаване от право да заема длъжност за шест години. Петко Дюлгеров е осъден на четири години затвор, осем хил. лева глоба и е без право да заема длъжност за срок от шест години.

В интернет и пред Съдебната плата се прави подписка в тяхна защита и с искане за помилване.

Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува днес на първата творческа среща семинар на ръководителите на фолклорни състави в чужбина, организирана от Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина, в Дома на културата „Средец“. В началото на събитието Йотова приветства гостите на събитието и благодари за поканата. Радвам се, че успяхте да направите тази среща точно в България. Когато сме си у дома и стените помагат, изтъкна вицепрезидентът.

Приветствие отправи и изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова. Тя отправи призив за създаване на програма на финансиране на културната дейност в чужбина, припомнят от БТА.