Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На организиран от КНСБ протест в столицата в петък бяха издигнати плакати с призив за вдигане на минималната работна заплата. 

СНИМКА: Велислав Николов
На организиран от КНСБ протест в столицата в петък бяха издигнати плакати с призив за вдигане на минималната работна заплата. СНИМКА: Велислав Николов

Увеличение на заплатите си получиха още на втория месец от съществуването на новия парламент депутатите. За ноември те вече ще се разписват срещу 5582 лв. вместо досегашните 5145 лв.

Причината за увеличението от 8,5% е, че заплатата в обществения сектор за септември се оказа по-висока със същия процент в сравнение с юнската според данните на НСИ, публикувани в петък.

В предишния парламент, който изкара по-малко от година, през последните месеци народните представители получаваха основно месечно възнаграждение 4858 лв., т.е. само за няколко месеца техните заплати са се вдигнали с 14,9%, колкото е ръстът на средната работна заплата в България за цялата година.

Според новите данни основната заплата на държавния глава вече минава 11 хиляди лева и е 11 164 лв. Президентът Румен Радев обаче се разписва срещу повече, защото към тази сума се добавят класовете за прослужено време и командировъчните и на практика възнаграждението му е с около 20% по-високо, т.е. близо 15 000 лв. месечно.

Народни представители също получават над 5582 лв., защото към техните заплати освен класовете се добавя и процент за участие във всяка комисия, представителни пари и др.

Възнагражданията на депутатите и на министрите, премиера и всички, чиито пари са обвързани с техните, се променят на всеки три месеца. Следващото увеличение също ще е значително, тъй като ще се определя от заплатите в обществения сектор за последното тримесечие на годината. Обикновено то е много високо, тъй като в него се включват и всички видове бонуси, раздавани в държавната администрация в края на годината.

За разлика от депутатската заплата средната за страната се увеличава с едва 0,8% за последното тримесечие. Спрямо година назад нарастването е 14,9%, но инфлацията за същия период е 18,7%.

Според данните на НСИ средната заплата продължава да е най-висока в IT сектора и в края на третото тримесечие е стигнала 4191 лв. Любопитното е, че тя намалява с петдесетина лева в сравнение с второто тримесечие.

Най-ниска по традиция продължава да е в туризма - 1069 лв.

Високите печалби в енергетиката са довели до сериозно разместване на нивата на средните заплати по градове. Област Враца например е вече на второ място по средна заплата след столицата, където в края на третото тримесечие тя е 2423 лв. Във Враца е стигнала 1698 лв., в Пловдив - 1538 лв., във Варна е 1625 лв., в Стара Загора - 1655 лв., а в Бургас - 1412 лв.

Причината за по-високите възнаграждения във Враца е, че там се намира АЕЦ “Козлодуй”, а заплатите в енергетиката са на второ място след IT сектора и през третото тримесечие достигат 2554 лв.