Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи отвеждат Константин Дамов за следствен експеримент. СНИМКИ: ПЛАМЕН КОДРОВ
Полицаи отвеждат Константин Дамов за следствен експеримент. СНИМКИ: ПЛАМЕН КОДРОВ

62-годишният Константин Дамов и жертвата Иво Андреев подавали сигнали в полицията един срещу друг след серия от конфликти в последните години

Пред съпругата си мъж беше застрелян заради спор с комшия за междинна метална врата. Трагедията посред бял ден на метри от Женския пазар в петък по обяд потресе десетки минувачи.

Иво Андреев и съседът му Константин Дамов от години били в конфликт. При един от споровете Дамов, който е бивш шофьор на маршрутка, а според негови комшии е служил и в армията, бутнал постройка на Андреев. Тя била в задния двор на кооперацията. При друг случай 62-годишният Константин изритал в корема бременната съпруга на опонента си, казват комшии. Затова и двамата мъже често подавали сигнали един срещу друг в полицията. Оплаквали се както от вербална, така и от физическа агресия.

В последните дни 41-годишният Андреев решил да сложи метална врата, с която да загради част от етажа, на който се намирал апартаментът му. Викнал си и майстори. Дамов обаче не бил съгласен с промяната. Във фаталния петък той издебнал съседа си, докато се прибирал. Между двамата избухнал поредният скандал. Тогава Андреев извадил електрошок.

“Ти ще ме плашил ли, бе”, казал Дамов и започнал да стреля с незаконен пистолет. След като чула първите изстрели, съпругата на Андреев се показала. Тя е подала сигнала в полицията за престъплението.

Полицаите и линейката пристигнали за по-малко от 5 минути. Андреев още бил жив. Спешните медици го качили и закарали в “Пирогов”. Той обаче починал в болницата още преди да е започнала реанимацията. По това време полицаите започнали оглед на местопрестъплението, където намерили 8 гилзи. Самият Дамов бил арестуван близо до мястото на убийството. Пистолетът бил открит в кофа за боклук.

Оръжието било малокалибрено, вероятно 5,6 мм. “Нито един от двамата не е имал разрешително за притежание на пистолет”, обясни главният разследващ полицай на СДВР комисар Николай Станчев. Досега не е имало разследвания срещу Дамов.

“Физическата агресия не е била в такава степен, че да предизвика започване на досъдебно производство за престъпление от общ характер”, посочи Станчев.

Колегите му били потресени от поведението на Дамов. Той разговарял с тях съвсем спокойно, сякаш нищо не се е случило. По време на следствения експеримент не трепнал нито веднъж. Изглеждал сякаш изобщо не съжалява, че е убил човек.

Заради това, че е застрелял Андреев във входа, пред свидетели и с пистолет, той е обвинен в убийство, извършено по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, обясни зам. градският прокурор на София Иво Илиев. Ако бъде признат за виновен, може да получи от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Дамов е задържан за 72 часа и от държавното обвинение ще искат от съда да го остави за постоянно в ареста.

Градският прокурор Илиана Кирилова обясни, че ще бъде направена ревизия на всички сигнали, които двамата мъже са подавали един срещу друг. Целта е да се види защо не са били образувани наказателни производства.