Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разстреляният член на "Наглите" щял да излезе на свобода още през 2010-а ПОКУШЕНИЕ: Киро Шкафа от Наглите лежи мъртъв след стрелбата по него пред дома му.

Застреляният в София член на "Наглите" Кирил Кирилов-Шкафа, се е възползвал щедро от бонусите, които дава законът, установи проверка на "168 часа".
Според висши магистрати, пожелали анонимност, точно Наказателният кодекс в този му вид е "виновен" за свободата, и респ. убийството на наглия бандит, а не съд, прокуратура и МВР.
От присъди за 24 години Киро Шкафа реално е излежал по-малко от 12, защото след ареста на "Наглите" се е възползвал от т.нар. кумулация - определяне на най-тежкото измежду определените наказания. Това му спестява последната присъда от 8 години, която влиза в сила малко преди отвличането на Киро Киров, и реално той има 4 присъди:
1. средна телесна повреда - 3 години
2. бягство от съдебната палата в Монтана - 1 година
3. въоръжен грабеж над военен - 12 години
4. въоръжен грабеж на чейндж бюро - 8 години.
Според справка на Главна Дирекция "Изпълнение на надазанията" Киро Шкафа лежи в затвора от февруари 1998 до януари 2009. След ареста по "Наглите"

остава зад решетките
още 2 години след
намесата на Борис
Велчев, което се оказва
нож с две остриета

Този допълнителен престой не е по мярка заради участието му в "Наглите", а заради кумулация на присъдите му, атакувани пред ВКС от главния прокурор.
Когато Кирил Кирилов е арестуван по делото "Наглите", всички присъди са влезли в сила. Само 4 месеца след задържането му се налага главният прокурор да се намеси, защото има опасност Шкафа да излезе още в средата на 2010 година, когато делото не е започнало. Малко преди това Софийският градски съд прави кумулация от всичките му присъди за общо 24 години затвор и те стават 12.
Първата присъда за Киро Шкафа е от Софийския районен съд в далечната 1999-а за средна телесна повреда. Тогава сключва споразумение с прокуратурата за 3 години условно. По това време е в ареста по обвинение в поредния грабеж.
В края на същата година се явява като ответник по дело за бащинство в Монтана. Конвоират го полицаи. Когато му свалят белезниците пред съдията, Киро Шкафа блъска ченгето до него и побягва. На входа пребива и втори полицай, който остава инвалид. Хванат е на гарата, която е на километър от съда. За тази проява през 2001 година получава 1 година затвор.
По това време Кирил Кирилов е разследван за грабеж край Сливен, който е извършен през 1996 година.

Съучастник му е
Прокопи Прокопиев -
друг член на бъдещата
банда "Наглите", както
и действащ сержант
в МВР от София

Полицаят Васил Василев влиза в капана на бандитите, защото му дават пари назаем. После е принуждаван от тях да ги придружава, за да ползват униформата му по време на престъпленията си. Така тримата, заедно с бивш служител на УБО, придружават ТИР с контрабандни стоки от София към Бургас. Край сливенското село Тополчане ченгето Василев облича униформата и спира коли с чужди регистрации. Един от проверените е кюрдът Мехмед Танриверди. Бандитите го пребиват и отмъкват мерцедеса му. Сливенският военен съд дава по 17 години на Киро и Прокопи, и 15 на полицая. Окончателно във ВКС Киро Шкафа е с намалена присъда 12 години. По това дело той лежи най-много зад решетките.
Докато отвлича и пази жертви с бандата на "Наглите" влиза в сила и последната му присъда.

През юли 2009 година
е осъден на 8 години
затвор за грабеж на
чейндж бюрото
в Монтана

отново заедно с Прокопи Прокопиев. Бандитите пребиват сарафа, а Киро Шкафа го завлича в склад и го връзва. Отмъкват 9 хиляди лева и цифрова камера. Така общият сбор на годините, които трябва да прекара в затвора, става 25.
Кирил Кирилов-Шкафа участва в четири от престъпните деяния на "Наглите" - отвличанията на Киро Киров, Румен Гунински, Борислав Атанасов, както и опитът да бъде похитен автоджамбазинът Борислав Динев.
Атанасов е похитен на 23 юли - дни преди последната осъдителна присъда за Киро Шкафа.

 Гунински обаче е отвлечен през октомври 2009, когато разстреляният преди дни в София е трябвало да е зад решетките по делото за обира на чейндж бюрото.
Шкафа е задържан с втората вълна арести по "Наглите" през декември 2009 година. По това време се води затворник, но решава да се възползва от т.нар. кумулация на присъди - определяне на общо наказание от всичките.
През април 2010 по време на разследването по "Наглите", Софийският градски съд гледа молбата му за определяне на едно измежду всичките наказания - 3 години за телесна повреда, 12 за грабежа на кюрда, 8 г. за чейндж бюрото и 1 г. за бягството от конвой.

Съдът определя 14 години общо наказание,
но по молба на Шкафа приспада 2 години,
когато е лежал в ареста -
от 1998 до 2000

Така се получава, че общото наказание на Кирил Кирилов е 12 години. На практика 12-годишната присъда за грабежа край Сливен поглъща 8-те години за чейндж бюрото. Киро Шкафа вече ги е излежал и трябва да напусне затвора веднага. От прокуратурата се усещат, че изпускат положението. През юни спешно Борис Велчев иска от Върховния касационен съд определението на Софийския градски за

кумулацията да бъде отменено и да се гледа отново

Единственото, за което могат да се хванат, за да задържат Шкафа по-дълго зад решетките, е приспадането на времето на ареста от 1998 до 2000 от присъдата. ВКС го отменя и така Кирил Кирилов остава в затвора до септември 2011 година, когато присъдата му от кумулацията изтича и той излиза окончателно на свобода.
Вместо да се покрие в чужбина, се явява чинно на заседанията по делото "Наглите". На 24 март, 6 месеца след като излиза от зандана, е прострелян в краката и умира от кръвозагуба.

 

 

Те също не дочакаха правосъдие

Убийството на подсъдимия по делото "Наглите" Кирил Кирилов-Шкафа автоматично прекратява наказателното преследване срещу него. В последните години има още няколко подобни случая, когато по шумни дела смъртта на подсъдим, макар и не насилствена, му пречи да чуе решението на съда.
През 2008 година умира Светлин Георгиев, подсъдим заедно с Маргините за подготовка на 3 убийства. Причината е инфаркт. По това време той е извън ареста, както и всички подсъдими. Така делото спрямо него е прекратено. В крайна сметка Маргините бяха оправдани, а останалите в групата получиха присъди от 3 до 5 години. Според адвокатите му са липсвали доказателства за вината на Карагеоргиев още от самото начало на процеса. Брат му Иво е осъден на 4 години от ВСК по делото за подготовка на убийства.
Същата съдба сполетя наскоро и друг подсъдим по знаковото дело за източване на САПАРД - Григор Главев. 70-годишният мъж е бивш управител на "Родопа голд", която според прокуратурата е една от фирмите, с които са точени пари по европейската програма. Заедно с Главев на подсъдимата скамейка застават Марио Николов и Людмил Стойков. Стойков е оправдан, а Николов получава от градския съд 10 години затвор. Григор Главев е осъден условно на първа инстанция.
Делото още не може да тръгне в Апелативния съд, а при два от опитите да бъде стартирано, Главев вече е покойник, без магистратите да са уведомени за това.

 

“Наглите” рязко оредяха за 2 години

6 пъти е редуциран съставът на Наглите за 2 години.
В края на 2009 година след показания на арестувания Валентин Михайлов-Ихтиманския, МВР започва арести по линия на отвличанията. Задържани са 29 души по подозрение, че са съпричастни към отвличанията, които тормозеха България 2 години. Днес в ареста са 5-има от тях.
Вальо Ихтиманския и Найден Недев още от началото на разследването са само свидетели срещу групата, въпреки че са били активни участници по време на отвличанията. На заседание по делото "Наглите" тази седмица адвокати повдигнаха отново въпроса, за който "168 часа" писа наскоро - защо Ихтиманския е свидетел и срещу него няма наказателно преследване, както трябва да бъде по закон.
Освен двамата свидетели, които няма да бъдат наказани за престъпленията, още преди арестите е убит Иван Пайнавелов-Сапата. Същото се случва и с Киро Шкафа. Той е разстрелян в София преди седмица.
Не се доказа и участието на Антон Петров-Хамстера в групата за отвличания. Той е арестуван още в началото, но по-късно освободен от съда. Днес се явява като подсъдим, но по друго дело - "Октопод", заедно с Алексей Петров. Сочените в началото за съпричастни към бандата на "Наглите" автокрадци Лъвицата и Патицата, също се разминаха с обвинение.
Шумно арестуваният полицай от затворническото общежитие в Казичане Йордан Костов бе обявен за помагач на "Наглите", но днес няма такова обвинение срещу него и също е извън ареста.
На свобода се разхождат още 3-ма, които са подсъдими по делото - Цветозар Славчев-Църо и братята Лебешковски. Те са с по-леки мерки за неотклонение, защото са само помагачи, а не преки извършители на отвличанията.
Днес в ареста са 5-има от бандата - Йожи, Поли Културиста, Павел Прасето, Даниел Релето и Любо Гребеца. Последният за малко да стане и той свидетел, но после се отметна от показанията си и отказа сделка.

 

Сапата осъден за джипа на Люпко Петрович

Автоджамбазинът Иван Пайнавелов-Сапата е първият член на "Наглите", който е убит. Това се случва две години преди разстрела на Киро Шкафа, когато бандата за отвличания все още не е разкрита.
Сапата е най-умният сред похитителите. Участва в поне 6 от отвличанията. Живее в центъра на София. Възпитаник е на елитна столична гимназия. Родителите му са интелектуалци.
Въпреки това има богато криминално досие. Разследван е предимно за крадени автомобили. Схемата, по която "Наглите" отвличат жертвите си, е измислена от него.
Близък приятел с подсъдимия по делото Даниел Димитров-Релето
Когато сформират бандата за отвличания през 2007-а, привличат друг автокрадец - Любомир Димитров-Геребца. Точно той води ченгетата до село Плана край София, където бандата е заровила трупа на Сапата, убит през април 2009 година
Проверка на "168 часа" показа, че точно когато Сапата и Наглите са във вихъра си,
той е бил осъден, но условно, въпреки всички предпоставки в закона да търка затворническия нар
с ефективна присъда
Ако Сапата бе вкаран зад решетките, "Наглите" едва ли щяха да са толкова ефективна банда, а самият Пайнавелов щеше да избегне смъртта.
Ето какви са фактите:
На 14 декември 2005 година Сапата подготвя поредния си удар. Набелязал е луксозния джип "Тойота" на треньора Люпко Петрович, който тогава води отбора на "Литекс". Футболистите са отседнали в столичния хотел "Амбасадор", а на другия ден пътуват за мач в Англия. Пайнавелов отмъква джипа на Люпко Петрович от паркинга на хотела. 5 месеца по-късно ченгетата влизат в дирите му и го арестуват. Сапата е видян от свидетел на паркинга на хотела, което ще се окаже решаващо за присъдата му по-късно.
По това време Наглите още не са сформирани като банда.
Сапата остава в ареста, но по-късно е пуснат с мярка подписка. Месеци след това набелязва първата жертва за отвличане - съседа си Михаил Краус, син на бившия министър в кабинета "Костов" Вилхелм Краус.
Софийският районен съд дава три години условно с 5 години изпитателен срок на Иван Пайнавелов-Сапата. Това се случва през юни 2007 г. Само три месеца по-късно е отвлечена първата жертва - Михаил Краус. Шансът Сапата да влезе в затвора и да се прекрати дейността на "Наглите" в зародиш е пропилян и през май 2008 година, когато Софийският градски съд потвърждава първоинстанционната присъда. Освен това е лишен от правото да управлява МПС за три години.
Така, макар и осъден, Пайнавелов продължава с престъпленията на свобода.
През април 2009 година е застрелян от членове на "Наглите" и заровен в Плана, заедно с друг автокрадец и жертва на бандата - Юлиан Лефтеров-Кунгфуто. През 2010 година Любомир Димитров-Гребеца лично сочи на полицията мястото, където двамата са заровени. Последният стана известен с това, че е уговарян от ГДБОП и прокуратурата да свидетелства срещу бандата. Запис от разговора с него бе приложен в едно от заседанията по делото.
Ако бе вкаран в затвора през май 2008 г. за кражбата на джипа на Люпко Петрович,
Сапата щеше да излезе на свобода през 2011 година,
и все още да е жив
Вместо това, благодарение на условната присъда той остава на свобода и заедно с Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров и Ивайло Ефтимов стартират дейността на "Наглите".