Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология
Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология

COVID не промени имунитета ни. Ако се появи нов вирус, ще сме като бяла дъска

Коронавирусът ще остане

- Проф. Аргирова, каква е ситуацията с COVID към момента и какво да очакваме през зимата? Има ли нещо притеснително?

- Ситуацията е спокойна в цялата страна. Имаме малък брой новооткрити заразени лица. Голямата част от тях са неимунизирани. В момента доминира вариантът кентавър. Той е силно патогенен - бързо прониква в клетките и хората се разболяват. Като заболяване протича много по-леко.

Това е естествената природа на вируса -

да изработва мутации,

чрез които да се залепва за клетката. Но като патогенност, като протичане е много по-леко. Разбира се, за това има значение и фактът, че много хора са прекарали заболяването, имат някакъв имунитет. Имаме и имунизирани, макар и не много.

- Кентавърът вариант на омикрон ли е?

- Да. Произтича от неговите предишни варианти. Възползвам се от случая да кажа, че новата адаптирана ваксина го неутрализира много добре и затова я препоръчвам на вашите читатели.

- С какво COVID промени имунната система на хората? Може ли да се каже, че сме по-податливи на всякакви вируси след тези две години и половина на пандемията?

- Не, не може да се каже. Ние сме толкова податливи, колкото сме. Всичко зависи от агента, който ни атакува. Теоретично, ако се появи напълно непознат нов агент, отново ще сме като бяла дъска. С други думи,

нямаме защита

и отново тепърва ще образуваме антитела. В този смисъл имунитетът ни не е променен. Всичките му закономерности са налице.

- По-често ли ще боледуваме от обикновени вируси, които бяха намалели през последните 2 г.? Има много хора, които кихат и кашлят.

- Не е страшно и заболеваемостта не е чак толкова висока засега. Обаче тя ще се повишава. Просто сезонността е такава. Времето още не е станало особено студено. Не е хем студено, хем променливо. Трябва да има и такъв елемент, за да дойде грипът. За него тази година ще има място. Нишата, която малко освободи COVID, ще бъде запълнена от грип. Така че ще го регистрираме, но у нас пикът обикновено е в края на януари и началото на февруари.

- Тоест в момента по-скоро има COVID?

- Да, така е.

- Промени ли се по някакъв начин самият вирус?

- Да, непрекъснато излизат нови вариации и варианти и всеки следващ се приспособява все по-лесно към заразяване на човешката клетка. Промяната е неговата възможност да се приспособи, за да оцелее и да оживее.

- В САЩ съобщават за няколко най-различни варианта, които се разпространяват заедно и са възникнали едновременно в различни части на света? На какво се дължи това?

- Всичко зависи от това какво му е необходимо на вируса, за да оживее. Там, където има голям брой имунизирани, тоест по-голяма резистентност,

развива много повече варианти.

Така иска отново да реинфектира, да зарази отново за втори, трети, четвърти път имунизирани хора, за да оцелее.

Преди имахме последователна поредица - алфа, бета, гама, делта, омикрон. Това му стигаше на вируса, за да оживее. Сега сме свидетели на

тежката кавалерия

от няколко варианта, която ни атакува едновременно. Отново с цел да оживее.

- В България има ли няколко варианта?

- Да, BА4 и BA5 и кентавър, който е най-малко. BA5 все още е най-разпространен.

- Трябва ли да има промяна в мерките?

- Не, те са познатите. Но ако може да склоним неимунизираните да се защитят с противовирусни препарати, ще е добре. А тези, които са имунизирани, да си направят бустер с новата адаптирана ваксина, за да може вирусът да спре да се разпространява.

- Чух аргументи, че ако човек се имунизира често, естественият имунитет ще спадне. Така ли е?

- Не. Аз самата съм с четири ваксини срещу коронавируса и отделно срещу грип. Нищо ми няма. Така се прави.

- Ще си остане ли коронавирусът или има вариант да го забравим?

- Вирусът ще остане с нас, ще живее с нас. Повечето страни са го вписали в групата на респираторните вирусни инфекции заедно с грипа, парагрипа, метапневмовируса, риновирусите, аденовирусите и други подобни.

На път сме и ние да го направим, но моето предложение е

още малко да изчакаме,

защото имунизационното покритие у нас е ниско.

- Какво означава това на практика?

- Обикновен вирус, който предизвиква заболяване на дихателната система, без да е сезонен. Както виждате, имахме пик през лятото.

- Казахте, че имунната ни система е незащитена, ако се появят нови вируси. Откъде може да дойдат?

- Теоретично голяма заплаха представлява топенето на ледниците. В райони като Сибир или Антарктида, където те се размразяват вследствие на промените в климата, може да се "съживят" вируси, които не познаваме и не знаем какво могат да причинят, ако се придвижат до населени райони.

- В България може ли да възникне нов вирус?

- Винаги навсякъде може да възникне. Не е нужно да бъдат за хора, може да са за животни, за дребни животни. По-нататък те "ще се погрижат" да пренесат вируса на човека, ако на вируса не му е удобно да живее в тези животни.

- Има ли нещо, което не знаем за коронавируса?

- Има. Вече сме наясно каква е периодичността на възникване на новите варианти - 6 до 8 месеца. Бихме искали да знаем каква е периодичността на възникване на вариантите, които действат заедно. Както е в момента - няколко едновременно.

- Може ли да се заразим едновременно с няколко подварианта?

- Трудно е да се отговори, защото това означава да се изследва заразеният човек чрез секвениране, което е

бавно и трудоемко.

Прави се в света. Не мога категорично да кажа, но предполагам, че може.

- Ще се налага ли да се тестваме или да се ваксинираме преди пътуване тази зима?

- Не.

- А след колко години е препоръчително да се имунизират и децата?

- След 5 годинки.