Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момент от първия работен ден на 48-ото НС
Момент от първия работен ден на 48-ото НС

България да помогне на Украйна, както с ремонт на военна техника, така и с предоставяне на оръжие, решиха днес депутатите. Предложението получи подкрепата на 175 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и "Български възход". "Против" гласуваха 49 от "Възраждане" и БСП, а един от "Промяната" се въздържа.

Какво оръжие ще даде България обаче тепърва ще се решава. За целта в срок от 1 месец Министерският съвет ще трябва да направи преглед на въоръжението и след това да внесе предложение до парламента за това какво от него може да се даде на Киев.

Очаквано темата бе спорна за депутатите. Дебатите в зала продължиха повече от 3 ч. 

Когато украинският външен министър Дмитро Кулеба дойде да иска военна помощ от нас, чу: Ние ще ви дадем каски, жилетки. Тогава той погледна и каза: значи вие искате да умрем защитени, припомни в началото на дебата Атанас Славов от ДБ. "Днес имаме истински шанс да поправим това нещо", настоя той пред колегите си.

Говорим за изтребление на украинския народ. Умират деца всеки ден. С неприемането на помощ за Украйна, подкрепяме Русия, подчерта пък Георг Георгиев от ГЕРБ.

Мнозинството от страни не изпраща оръжие за Украйна. Това решение има за цел да въвлече България във война от страна на войнственото мнозинство, настоя обаче Ангел Георгиев от "Възраждане". Той поиска анализ от Министерството на отбраната за това какво оръжие може да се даде и нарече колегите си "евроатлантическа сбирщина, която ще вземе неинформирано решение".

След изказването му пък ген. Атанас Атанасов от ДБ се скара на председателстващия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ, че не му е направил забележка.

Три пъти в речта си нарече депутатите “сбирщина”. Оскърбление към народното представителство е и би трябвало да му отнемете думата. Това е недопустимо, възмути се Атанасов. А Желязков прие забележката и призова депутатите да се въздържат от такива квалификации.

Моля ви да поканите министъра на отбраната Димитър Стоянов и министъра на външните работи Николай Милков в залата, поиска пък депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков от Росен Желязков. В този момент Димитър Стоянов наистина бе извън залата, но външният министър бе до Таслаков на парламентарната трибуна. Милков обаче не обърна внимание на изказването му и невъзмутимо продължи да чете документи, които си бе донесъл в папка.

Повече конкретика за това какво оръжие ще договаря с НАТО група от Министерския съвет, както предвижда проектът, поиска пък лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Решението е прибързано, неподготвено, чисто политически мотивирано и без нужната информация, коментира и Кристиан Вигенин от БСП. Изказването му обаче бе прекъснато от колегата му Георги Свиленски, защото се оказа, че двамата са разменили депутатските си карти.

Не бяха поискани анализи за това каква военна помощ може да окаже България. Решението, което искате да приемете днес, създава ясен институционален разлом, доколкото президентът се обяви против изпращането на военна помощ, продължи Вигенин. Той подчерта, че приемането на това решение е колективна безотговорност, защото изпълнението му щяло да се възложи на служебен кабинет, назначен от президента, който няма общо с депутатите.

Възмутително е, че срещу зимата стотици остават без вода, без ток и отопление, но България тук може да има друга роля - да окаже сериозна хуманитарна помощ, да помогне за възстановяване на инфраструктурата. Аз смятам, че този текст е непоправим, каквито и поправки да му се направят, допълни Вигенин и призова колегите си да размислят. Освен това настоя и че трябва да се чуе мнението на службите по въпроса.

Няма нужда да изслушваме службите, защото помните ли, като ги изслушвахме и те казаха - няма да има война, а тя започна няколко дни след това. Сега ще е същото, допусна Атанас Атанасов от ДБ.

Чух коментар, че било цинизъм да се говори за изпращане на оръжие и замяната му с ново. Истински цинизъм е да поддържаш съветско въоръжение от миналия век и да обясняваш, че искаш модерна армия.

Няма да оголим тази българска армия, ако се разделим със съветските доспехи

Бъдете спокойни - не участваме в конфликта, така както не участват и останалите 50 държави, настоя пък Даниел Лорер от ПП.

Казвате, че трябва да се отървем от ръждясало оръжие -  танковете затъват, а гаубиците не могат да стрелят, това ли ще е, което ще изпратим като оръжие за Украйна?, запита Свиленски, а след това установи, че с Кристиан Вигенин отново са объркали депутатските си карти.

Какво бихме дали, ако тези оръжия не работят? Какво се случи, като ликвидирахме единствените ни балистични ракети? Имаме ли нови сили на тяхно място? От 24 февруари Украйна е получила оръжие на стойност за милиарди. Нещо промени ли се? Има разруха и повече жертви. Изходът са преговори и спиране на войната с допълнителни средства. Мисля, че някои тук искат да се харесат на други посолства, а не да мислят за сигурността на страната ни, настоя и Борислав Гуцанов от БСП.

Колега Гуцанов, говорите за предоставяне на оръжие, но те се продава. САЩ са продали оръжие на Украйна за 21 млрд. долара. Не се дава оръжие, а има страхотен бизнес с цената на стотици животи и от двете страни,  заяви Румен Гечев.

Кремена Кунева от ДБ пък прочете обръщение към президента Румен Радев, подписано от малко над 800 българи, живеещи в Украйна. В него се призовава „българския Президент, българското Народно събрание, българското правителство да заемат ясна и категорична позиция и да подкрепят Украйна с реални действия и постъпки“, да бъде спряна „продължаващата в българските медии руска пропаганда, която ни наранява, компрометира и оскърбява паметта на загиналите герои-българи“, както и да бъде изпратена военна помощ на Украйна.

За кого работят първите двама - Татяна Станева и Александър Барон, които са се подписали под писмото. Вярно ли е, че работят за Виктор Куртев, който беше депутат от партията на Зеленски? Вярно ли е, че тяхната група се открои ярко през 2017-2018 г. когато защитаваше тезата, че Болградския район не трябва да съществува? Вярно ли е, че нито една българска организация не е подкрепила това писмо?, попита пък Костадин Костадинов, председател на "Възраждане.

Седем месеца работя с тези хора и на пропагандни въпроси няма да отговарям, отвърна му Кунева.

В последните месеци това се поставя като цивилизационен избор. За нас обаче това е мирът. С предоставяне на оръжие, на която и да е от двете страни, не носи мир. Нашата позиция е, че

трябва да се преговаря, да се спрат военните действия и да се търси мирно решение.

Ние осъдихме агресията на Русия в Украйна и я нарекохме война, а не военна помощ. Подкрепихме хуманитарна помощ за Украйна и в правителството помогнахме за приемане на бежанците. Но винаги сме били против да се даде оръжие. БСП спряхме решението да се даде оръжие тогава на Украйна, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Сега очевидно има разлика. Партиите, макар да са ни опоненти, заслужават уважение за това, че следват ясна позиция по въпроса. Но ме изненадват две неща, ще цитирам Кирил Петков от юли - "България няма да дава оръжия на Украйна". Нещо днес се е променило. А от "Български възход" ще цитирам Стефан Янев от 21 април: "Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там. Допълнително изпращане на помощ би било грешка". Да, това беше преди избори. Въпросът е какво се е променило сега и кой е излъганият? Влизате ли, колеги, в коалиция на войната с ДПС и ГЕРБ срещу коалицията на хартията? Кое е по-страшно? Отговорът оставям на българските граждани, каза Нинова.

Имаше ли ултиматум към колегите ви, когато пътуваха до Украйна и тези ваши съвети отразиха ли се на политиката на правителството?, запита Георг Георгиев от ГЕРБ Нинова.

Ще започна с изречението, с което приключи нейното изказване г-жа Нинова, а именно "да има мир в Европа и в света", а аз искам да припомня думите на великия Ататюрк "мир в страната, мир в света", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дори по време на Втората световна война българската армия не изпраща нито един патрон за нашия евроатлантически съюзник Германия. Това спасява България от геополитическия погром. Преди осем месеца никой тук не говореше за даване на оръжие, а да си представим какво може да се случи след още осем - да говорим как трябва да спасяваме Украйна, нищо, че не ни е партньор, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.