Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Ако ниското кръвно е придружено от неприятни симптоми, се налага консултация с кардиолог. Иначе рискувате да пропуснете евентуален скрит и по-сериозен проблем.

Докато не сте стигнали до лекаря или той още не е установил причините за проблема, може да използвате прости домашни методи за вдигане на кръвното. Може да ги комбинирате.

1. Изпийте чаша вода

Две е още по-добре, ако желаете. Течността ще увеличи обема на кръвта (както и нейния натиск върху стените на кръвоносните съдове). Ще елиминира и възможна дехидратация.

Бързо нормализира кръвното

и чаша айрян със сол.

2. Хапнете нещо солено

Парче херинга, кисела краставичка, няколко резена сирене или кашкавал, маслини. Известно е, че натриевият хлорид (готварската сол) повишава кръвното налягане. Понякога това става рязко, така че солта е категорично противопоказана за хора с хипертония.

Внимание! Не бива непрекъснато да се повишава кръвното със солени храни. Твърде много натрий може да доведе до сърдечна недостатъчност, особено при по-възрастните.

3. Обуйте стегнати еластични чорапи

Еластичните чорапи обикновено се използват за намаляване на подуване и болка при разширени вени. Освен това те намаляват обема на кръвта в краката. Изтласканата кръв ще повиши налягането в главните съдове на тялото.

4. Заемете правилна поза

Това е алтернатива на компресионните чорапи. Ако седите, кръстосайте краката си. Така намалявате обема на кръвта в долните крайници и повишавате налягането в главните съдове.

Важно! За хора с хипертония тази позиция е противопоказана.

Ако стоите прави, може да кръстосате бедрата си като ножица и да ги стиснете силно. Ефектът ще бъде приблизително същият.

Има и друг вариант: поставете единия крак на стол или пейка пред вас и се наведете напред, доколкото е възможно, с цялото си тяло.

5. Изпийте чаша кафе

Това е един от най-популярните методи, но невинаги е ефективен. Кофеинът може да повиши кръвното при хора, които рядко пият кафе. Но ако сте любители на кафето, желаният ефект може и да не се постигне.

Как да го вдигнете трайно без лекарства

Първо трябва да се консултирате с лекар, който ще установи причините и ще предпише лечение. За облекчаване на симптомите той може да предпише лекарства, които ще нормализират кръвното.

Човек може и сам да си помогне, като промени начина си на живот. Какво съветват лекарите при хипотония:

- Пийте повече вода, особено ако навън е горещо или имате температура.

- Ограничете приема на алкохол или го избягвайте.

- Спортувайте редовно или ходете повече, физическата активност подобрява съдовия тонус.

- Опитайте се да не стоите прави на едно място дълго време. Ако работата ви го налага, раздвижвайте се по-често, клякайте, скачайте, танцувайте.

- Не вземайте дълги горещи вани.

По-здравословен е контрастният душ

Намалете количеството на въглехидратите в менюто си.

Ако ви се дояде нещо сладко, хапнете плодове.

Опитайте с черен шоколад, той е богат на магнезий и е полезен за сърцето.