Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акшата Мурти и Риши Сунак заедно с двете си деца - Кришна и Анушка
СНИМКА: ТУИТЪР
Акшата Мурти и Риши Сунак заедно с двете си деца - Кришна и Анушка СНИМКА: ТУИТЪР

Задържали Нараяна Мурти заради разговор на френски с девойка във влака за София. Дните без храна и вода го превърнали от объркан комунист в състрадателен капиталист

Без телевизор вкъщи и на училище с обикновена рикша вместо с частен автомобил и шофьор, каквито ползва елитът в Индия. Така притежаващият 4,5 млрд. долара Нараяна Мурти възпитавал дъщеря си Акшата, която тази седмица стана първа дама на Великобритания, след като мъжът ѝ Риши Сунак оглави британското правителство и ще остане в историята като първия премиер на страната от азиатски произход.

Новата силна двойка на Острова притежава общо 810 млн. долара и е по-богата от крал Чарлз III. Нараяна Мурти, описван като Стив Джобс на Индия, пък дължи богатството си донякъде и на кратък, но запомнящ се престой в български затвор.

Милиардерът сам разказва, че за 3 дни попада зад решетките у нас през 1974 г., защото разговарял на френски за живота у нас с млада българка в експресния влак от Ниш към София. Ревнивият приятел на девойката обаче го издал в полицията и индиецът прекарва 72 часа в хладна килия без храна, вода и легло.

“Мислех, че ще отворят вратата сутринта и ще ми донесат закуска, но нищо не се случи.

Изгубих всякаква надежда да ям нещо”,

спомня си милиардерът. На третата сутрин властите го отвели на перона и го бутнали в купето на пазача на заминаващ товарен влак. По това време той още не бил слагал залък в устата си. Не бил и пил 5 поредни дни, тъй като преди килията прекарал 2 дни на гарата в Ниш без сръбска валута и не можел да си купи нищо.

“Виж, ти си от приятелска Индия, така че ние те пускаме, но ще ти върнем паспорта, когато стигнеш в Истанбул”, казали полицаите на Мурти, когато го пуснали.

Нелепият инцидент обаче трайно променя възгледите му. По неговите думи от объркан комунист се превърнал в решителен и състрадателен капиталист. Дал си сметка, че за да просперира една страна, в нея трябва да се създадат работни места. Така се амбицира да поеме по пътя на предприемачеството. 

Нараяна Мурти - баща на Акшата, която тази седмица стана първа дама на Великобритания.
Нараяна Мурти - баща на Акшата, която тази седмица стана първа дама на Великобритания.

До онзи момент Нараяна получавал нищожна заплата - 1000 рупии (днес  това са 23,80 лв.). Първият бизнес, който стартира, е в IT сферата, но не му потръгва. Пет години по-късно - през 1981-а, създава техимперията си Infosys със заем от жена си 10 000 рупии и 6-има съдружници. Днес компанията  държи активи на стойност 15,6 млрд. долара според класацията на “Форбс”, а приходите ѝ за 2022 г. вече достигнаха $ 3 млрд. Без да се броят десетките ѝ дъщерни дружества, фирмата е дала работа на 335 000 служители по света, а темповете, с които се разраства, са впечатляващи.

Акшата е първородно дете на богаташа от Индия. Нараяна Мурти научил новината за раждането на дъщеря си в Хубли през април 1980 г. от свой колега, тъй като семейството не можело да си позволи телефон. “Майка ти и аз бяхме млади тогава и се борехме да стъпим на краката си в кариерата си”, пише той в писмо до Акшата, публикувано години по-късно. Когато била само на няколко месеца, милиардерската наследница била изпратена да живее при баба си и дядо си по бащина линия, тъй като родителите ѝ се борели за кариерите си в Мумбай.

Майката на новата първа дама на Великобритания е не по-малко забележителна. През 80-те години тя става  първата  жена инженер, работила за TELCO - най-големия производител на автомобили в страната по това време. Сега е писателка, филантроп и защитник на общественото здравеопазване. Именно на нея съпругът ѝ, смятан за основоположник на IT сектора в родината му, отдава заслугата за отглеждането на двете им деца - момиче и момче, които той определя като “добри индивиди”. 

Риши Сунак и съпругата му Акшата с двете им дъщери по време на коледен маратон
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Риши Сунак и съпругата му Акшата с двете им дъщери по време на коледен маратон СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Семейството прави всичко възможно да образова в най-добрите училища Акшата и малкия ѝ брат Рохан. Родителите им използвали строги методи на възпитание. За да се съсредоточат върху четенето, в дома им нямало дори телевизор. До последно двамата ходели на училище с обикновена рикша вместо с луксозна кола и личен шофьор, за разлика от децата на останалия индийски елит.

75-годишният Нараяна Мурти вече е пенсионер и е оставил за себе си малък дял в Infosys. Ръководи компанията от 1981 г. до 2014 г. - период, в който си изгради репутация на

един от най-големите предприемачи в страната

Неговият възход е и любима история за това как само с дрипите на гърба си можеш да натрупаш огромно богатство в Индия. Житейската мантра на Мурти е: “Лидерите трябва да дават пример в стремеж, оптимизъм, упорит труд и да са готови на парични и други жертви”.

През годините дъщеря му Акшата залага на образованието и учи икономика и френски език в частния либерален колеж “Клеърмонт Маккена”, след което се преориентира към моден дизайн и мърчандайзинг в Лос Анджелис. Накрая завършва магистратура по бизнес и администрация в Станфордския университет. Именно там се запознава и със своя съпруг Риши Сунак, спечелил пълна стипендия Фулбрайт. Двамата се женят 4 г. по-късно, през 2009 г., в Бенгалуру на пищна двудневна церемония. Канят 1000 души, като събират знаменитости от цял свят. След сватбата остават да живеят в индийския град, докато през 2013 г. не се местят в Лондон заради включването на Сунак в политиката. 

Докато новият премиер  е роден във Великобритания, съпругата му Акшата е чужденка и все още притежава индийско гражданство. Нейният статут на временно пребиваваща ѝ позволява да печели пари в чужбина, без да плаща данъци в Обединеното кралство за период до 15 г. Предвид внушителното ѝ богатство британците я критикуват, че заобикаля законите. Само в рамките на година тя беше спестила над 20 млн. паунда от данъци. 

В крайна сметка Акшата се отказа от статута си на чужденка и обеща да плаща данъци върху приходите си във Великобритания. Обясни, че споразумението ѝ е “напълно законно”, но  за да облекчи политическия натиск върху съпруга си, милионерката го прекратява.

“Разбирам и оценявам британското чувство за справедливост и не желая данъчният ми статут да разсейва съпруга ми или да засяга семейството ми”, заяви тогава тя, като уточни, че ще плаща, защото иска, а не защото правилата го изискват. Въпреки постъпката ѝ обаче шумът около двойката продължи. Дори сега, когато Сунак официално е начело на държавата, се появиха критици, питащи публично как е възможно толкова богат човек да управлява народ на ръба на  финансов колапс. Опасенията са, че финансистът ще управлява Великобритания като голяма фирма - стил, който светът видя в мандата на  Доналд Тръмп в САЩ.  Досега

двойката живееше с дъщерите си в къща с четири спални в Лондон за $ 7,1 млн.

в престижния централен район Кенсингтън. Двамата притежават и апартамент за 1 млн. в южната част на квартала. Най-големият имот в колекцията им е двуетажно провинциално имение от XIX  в. в село Кърби Сигстън, Северен Йоркшир, което придобиват през юли 2015 г. за $ 2,3 млн. Имат и пентхаус за $ 7,5 млн. в Калифорния. 

Акшата тази седмица стана първа дама на Великобритания, след като мъжът й Риши Сунак бе избран за премиер.
Акшата тази седмица стана първа дама на Великобритания, след като мъжът й Риши Сунак бе избран за премиер.

Голям отзвук в пресата предизвиква съпругата на премиера и със своя изключително скъп вкус за мода. Като бивша дизайнерка (макар и фалирала) Акшата запазва афинитета към висок клас продукти и често е виждана в ежедневието си да носи дрехи и аксесоари на световноизвестни марки. През 2020 г. IT наследницата беше излязла на вечерна разходка с мъжа си с бял чифт маратонки “Гучи” за 445 паунда, черно кожено палто на “Валентино” за 1630 паунда и кожена пола на стойност повече от 1000 паунда на луксозния бранд “Мейфеър”. Това бе поредният случай, в който британците завидяха на разточителния живот на семейството.

Затова и никой на Острова не храни илюзии - каквито и управленски решения за страната да вземе Сунак, неприличното богатство на фамилията винаги ще се търкаля в таблоидните медии.