Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов. Кадър БНТ
Атанас Пеканов. Кадър БНТ

В момента топката е в ръцете на Европейската комисия, България е изпълнила всичко, което трябва да изпълни, изпратени са всички документи. Първата сума по Плана за възстановяване и устойчивост ще дойде в следващите седмици. Ако не се приемат законопроектите, второто плащане няма да дойде", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ  вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Законите относно Плана за възстановяване трябва да се приемат до края на годината, добави Пеканов и поясни, че България ще получи парите по първия транш през тази година.

Референдум за еврото би било грешно решение, коментира Пеканов. По думите му времето за анализи отдавна е минало и България трябва да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната ни в еврозоната.

"Във времена на турбуленции имаме нужда от успокояване на пазарите. За служебното правителство не е много ясно как да вземе отношение относно Бюджет 2023, това е работа на партиите. Ние като служебен кабинет имаме правомощията да продължим вече стартиралите процеси, но нямаме правомощията да режем един или друг сектор или да задаваме повече средства за някой сектор", каза още Атанас Пеканов.