Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев Кадър: Facebook/NOVA NEWS
Гълъб Донев Кадър: Facebook/NOVA NEWS

Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне на официален македонски културен център в Благоевград, съобщи премиерът на страната Димитър Ковачевски след церемонията по поставяне на началото на изграждането на жп отсечката Куманово - Крива Паланка.

Отварянето на клуба "Никола Вапцаров" утре в Благоевград бе централна тема при церемонията по поставянето на началото на изграждането жп отсечката, която трябва да свърже България и република Северна Македония в рамките на паневропейския Коридор №8.

Премиерът Гълъб Донев заяви, че клубът е иницииран и финансиран от организации с подчертан антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас.

Димитър Ковачевски призова да се търси сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока. По думите му обаче хората от РСМ, които желаят да присъстват на откриването на този клуб, могат да го направят.

В същото време Скопие ще внесе официално искане в България за откриването на официален културен клуб в България в Благоевград, заяви премиерът на РСМ, но не уточни кога ще бъде направено това.

По отношение на началото на строителните дейности двамата премиери акцентираха върху важността на регионалната свързаност.

Предстои подписване между българския и македонския системен газов администратор за газова диверсификация между Кюстендил и Жидилово, обяви българският премиер Гълъб Донев.

По думите му така страната ни ще може да доставя синьо гориво към РСМ.

И още един икономически акцент – за първи път тази година икономическият обмен между двете държави ще доближи 1 милиард евро, предаде БНР.