Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази нощ баща ми не можеше да заспи и излезе на въздух, когато я видя да се извива на циментовата площадка на метри от входната ни врата. Черната мамба не напада хора, но става много агресивна, когато се почувства застрашена. Движи се по-бързо, отколкото повечето хора тичат и е една от най-отров­ните на планетата. Издига се изненадващо високо и нанася поредица от бързи ухапвания. Жертвата обаче не усеща болка, защото удивително, но тази змия отделя обезболяващ протеин – мощен колкото морфина. В Гвинея, Африка, където живеехме тогава, я наричаха „минутка“. Местните с ужас обясняваха, че ако до минути след ухапването не приемеш венозно противоотрова, умираш. Разказваха още как в лаборатория за отровни змии в близкия гр. Киндия служител хладнокръвно си отсякъл светкавично бързо ухапания от черна мамба пръст, защото в центъра нямало животоспасяващ серум.

Нашият стоеше през цялото време в хладилника. А змията, която баща ми уби до входната ни врата в онази нощ, беше номер 14 от общо 18 черни мамби, които излязоха насреща му върху циментовата площадка на сградата за 3-годишния ни престой в Африка. Живеехме в столицата Конакри, до бреговете на Атлантическия океан, но растителността в района бе толкова гъста, че в двора, в който с 4-годишния ми брат тичахме на воля, се въдеха какви ли не същества. Най-впечатляващото, което ни навести няколко пъти там, беше нилски варан – най-големият гущер, обитаващ континента, който достига до 150 см дължина. Тогава нямаше интернет и гугъл, за да проверим, че е безопасен – затова наблюдавахме с ужас разцепения му на две език от терасата на втория етаж.

Баща ми бе виждал в двора под палмата на пътника и зелена мамба, но черната бе по-опасна. Медицински са описани много смъртни случаи на местни и чужденци и едва един на спасено 13-годишно дете, ухапано от нея в Кения. Няма достатъчно научни данни и за ефикасността на серума. Според общоприетата информация смъртта може да настъпи и до 20 - 30 минути. Отровата атакува нервите и сърцето. След 10-ата минута ухапаният е с пяна на устата, затруднено дишане, парализа на мускулите, температура 35 градуса, замъглено зрение, загуба на съзнание. Около 20-ата минута вече е претърпял сърдечен арест с придружаваща хипоксична мозъчна травма. Ако в този момент в кръвта му не потече противоотрова и не бъде поставен на изкуствено дишане, краят идва бързо.

Общо над 5 милиона души годишно биват ухапани от змии, като от тях умират над 100 хиляди. Но цели 20 от 25-те най-смъртоносни влечуги на планетата всъщност живеят не в Африка, а в Австралия. Не само змиите правят този континент най-дивия и опасен на Земята. Там се въдят повече от 60 вида отровни риби, морски охлюви, паяци, соленоводни крокодили, медузи... В този брой на „Космос“ ще надникнем в австралийската пустош, ще се потопим в плискащите се в бреговете й морета и океани, за да търсим причината защо точно там се крият най-опасните същества на планетата. Ще Ви представим и най-добрите снимки на австралийската природа за годината на Южноавстралийския музей, предоставени специално за този „Космос“.

От най-малкия континент-държава ще се пренесем в древното Егейско море. Там, в бронзовата епоха, ще търсим доказателства бушувала ли е наистина Троянската война, или тя е просто една красива поема, родена в главата на Омир. Ще надникнем в архива на ФБР, където цели 76 г. са крити документи за една тайна среща в Куба, уличаваща певеца Франк Синатра в силната му връзка с мафията. В годините на Втората световна война ще Ви разкрием невероятната драма на татуиста на Аушвиц, който не само оцелява, но и среща там голямата си любов. Той също крие тази тайна повече от 50 години, докато не умира. Познайте къде? Да, разбира се, в Австралия :)

Няма да оставим настрана и науката – ще Ви разкажем как точно НАСА успя да отклони траекторията на асте­роида Диморфос, как са строени корабите, с които е открита Америка, както и удивителната история на новия носител на Нобел за физика, който разрешава големия спор между великите учени Айнщайн и Бор.

В новия брой на сп. "Космос" четете:

Смъртоносна Австралия

Снайперски удар срещу астеорид

Смърт от метеорит

Ален Аспект решава спор между Айнщайн и Бор

Машина на времето

Имало ли е троянска война?

Синатра на среща с мафията

Защо Агата Кристи изчезва за 11 дни

Стрезов

Последното, което вижда мъжката богомолка

Атлантически урагани помитат всичко

300 кг. чудовище пази потънал кораб

Как училището убива мотивацията

Научни новини

Татуистът на Аушвиц