Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Добрев. Кадър БНТ
Делян Добрев. Кадър БНТ

Парламентът върви към разтурване, поне да приемем важни да хората решения - за тока на бита, за помощите за бизнеса, казва депутатът от ГЕРБ

Първият въпрос на президента  бил за антикризисните мерки, Радев осъзнавал, че е важно Народното събрание да ги приеме антикризисни мерки. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по повод консултациите при президента. Потреблението на енергия спада, което е сигнал за кризата, допълни той. По част от мерките имало консенсус и те ще бъдат приети скоро.

27 компании проявили интерес да доставят газ, при търга за доставки, обявен от "Булгаргаз", Добрев заяви, че парламентът не знае за него. Нямало да го спират, но било добре да стане със санкция на парламента. Той отбеляза и условиято в търаг, доставките да не са от държави в санкции.

Добрев коментира и внесеният от него проект, при който либерализацията на пазара на ток за домакинствата ще стане от 1 януари 2026 г. Депутатът коментира и идеята на правителството за пазарни цени над 300 квтч през лятото и 800 квтч през зимата, което щяло да увеличи сметките на хората в пъти. С приемането на датата 1 януари 2026 г. се избягвало шоковото поскъпване на електроенергия. Добрев коментира още, че служебния кабинет бързо осъзнал грешката си и се отказал. 

Не сме обещавали цена на бензина под 2 лв., поясни той и изброи три варианта са цените на горивата, които били споделени и с президента Радев. Първият е мито върху руския нефт и неговата цена да стане като на  сорт "брент", така приходите в бюджета щели да се увеличат с 1,5 млрд. лв. и да бъдат дадени за компенсации на хората. Друг вариант е да се стъпи на регламента на ЕК за изземване на свръхпечалби и третият е - да го предложи служебния кабинет.  Мерки обаче трябвали, защото уралският  нефт бил с 40% спад, трябвало да се намери начин  да не надплащаме по един лев, смята депутатът.

Според него дали ще има или няма да има правителство, парламентът трябвало да вземе мерки да облекчи ситуацията за хората.

Трябвало да се направят някорко неща. Едното е помощите за бизнеса за скъпия ток. Добрев заяви, че предлага те да продължат през цялата 2023 г., като се запази цената от 250 лв. и над нея се пращат помощите, а за големия бизнес, който е присъединен на високо напрежение прагът да е 200 лв. 

По повод политиката на "Продължаваме промяната" Добрев заяви, че 5 млрд. лв. са били щетите от посредниците с газа, левчето при нефта, емитирането на дълг с високи лихви. Ние можем да кажем къде са щетите, заяви още той. 

Според него ПП искали да сложат ръка на съдебната система, а не да се прави реформа. Припомни арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, които се оказали незаконни. 

Този парламент върви на разтурване, хубаво е да приемем важните за хората мерки, като за битовия ток, за помощите на бизнеса, каза депутатът от ГЕРБ и заяви, че се надява при следващите избори "да се освободим от злите духове". Той заяви, че не искат да убеждават "Промяната" в каквото и да било, "искаме да убедим гражданите, че сме отговорна партия. "Промяната" е фасада и е точно обратното на това, което изглежда", заяви той.

Добрев заяви, че в ГЕРБ имало хора не за един, а за няколко кабинета. "Има трима човека, които могат да са министри на енергетиката. Имаме хора, които знаят как да решат проблемите. Безсмислено е  обаче да се предложи вариант на кабинет, ако няма шанс да се подкрепи", каза още той.