Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Магнатът Майкъл Фукс, съсобственик на „Крайслер Билдинг” в Ню Йорк, е мишена на ожесточено съдебно дело в Лондон

Той се бори за по-малко обезщетение, за да научи децата им да ценят парите

62-годишният милиардер Майкъл Фукс, съсобственик на емблематичната сграда „Крайслер Билдинг” в Манхатън, е заявил пред семейното отделение на Върховния съд в Лондон, че не иска да плати на бившата си 47-годишна съпруга 45 милиона паунда, защото иска децата им да „научат стойността на парите“. Милиардерът казва пред съдия Джъстис Мостин, че животът на децата му в лукс ги задушава, съобщава в. „Дейли мейл“. Пред „Блумбърг“ Фукс твърди, че исканото от съпругата му споразумение за пари е израз на „алчността, а не на нуждата“.

Милиардерът е въвлечен в ожесточена съдебна битка

от втората си съпруга Алвина Колардо-Фукс, бивша френска журналистка. Семейството, което има две деца, сключва брак в Ню Йорк през 2012 г. и се мести да живее в Лондон четири години по-късно. Двойката се разделя през 2020 г. По-рано тази година Върховният съд в Лондон разпореди Фукс да плаща на бившата си съпруга над 4,7 милиона долара годишно, докато съдия реши колко трябва да получи тя при окончателното споразумение. Решението трябва да вземе съдия Джъстис Мостин.

При предварителното изслушване в съда по-рано тази година г-н Фукс е заявил, че децата му трябва да научат стойността на парите. „Смятам, че задушаването им в лукс ги изтощава“, е мнението на бащата. Патрик Чембърлейн, адвокат на магната за недвижими имоти, специализиран в сложни процедури за финансово обезщетение и наследствени дела, твърди, че Фукс настоява за 30 милиона паунда, а г-жа Колардо-Фукс – за повече от 45 милиона паунда. Бившата съпруга иска още 45 милиона за себе си и около 1,2 милиона британски лири годишно за издръжка на децата им, докато г-н Фукс казва, че сумата трябва да бъде около 350 000 британски лири годишно. Адвокатът подробно описва някои от предложените от съпругата на милиардера годишни разходи за децата им, след като я изслушват в съда.

Според адвокатите на г-н Фукс съпругата му иска сума от 21 000 лири за извънучилищни дейности по футбол, ръгби и тенис, 18 000 лири за пътувания за театър с приятели. Съдията също така получава претенции за суми от 20 000 паунда за подаръци за училищния персонал, 86 000 - за партита, и 48 000 лири - за „клубни дейности“.

Г-н Чембърлейн коментира в съда, че бюджетът на г-жа Колардо-Фукс показва, че тя „иска да живее като милиардер, след като е подписала следбрачно споразумение, че ще живее като обикновен мултимилионер“, пише Патрик Чембърлейн в документи, подготвени за изслушване във Върховния съд на Лондон. Това е

„доказателство за алчност, а не нужда“.

Адвокат Никълъс Касуърт, който ръководи правния екип на г-жа Колардо-Фукс, твърди, че по-голямата сума е оправдана, тъй като техният клиент е свикнал с охолен начин на живот по време на осемгодишния им брак, в който семейството е имало пет луксозни и напълно оборудвани жилища на изискани места, включително Нотинг Хил в Лондон, Уест Вилидж в Ню Йорк, Кап д'Антиб в южната част на Франция и мезонет в Маями, Флорида.

Страните са имали възможност да живеят „милиардерски начин на живот по време на брака си“, пише той. Те „харчеха според средствата си, които на практика бяха неограничени“, се казва в съдебните документи. В писмен документ за съда защитникът на бившата милиардерска съпруга описва петте имота с пълен персонал и твърди, че семейството е пътувало много и отсядало в най-добрите хотели в света.

Сред аргументите на адвокатския екип на Колардо-Фукс е и че тя е „преустановила самостоятелната си работа“ по инициатива на г-н Фукс, когато връзката им „набира скорост“. Милиардерът признава, че рядко е бил вкъщи през седмицата и че съпругата му заслужава признание за това, че се е отказала от кариерата си и се е посветила на грижите за децата.

62-годишният Фукс оценява нетното си състояние на около 1,1 милиарда долара, става ясно от съдебните документи. Съдия Мостин научава по време на процеса, че към края на брака двойката е имала „глобални годишни разходи за живот“ от около 900 000 паунда. Според магистрата г-жа Колардо-Фукс все още живее в дома на семейството в Лондон, който има шест етажа, пет спални и вътрешен подземен басейн. В дома има нает персонал, включително двама главни готвачи, домоуправител, две или три икономки и екип за перално помещение. Г-н Фукс твърди, че имотът струва 30,2 милиона британски лири и е ипотекиран за 21,5 милиона.

Съдията смята, че режийните разходи са „огромни“.

Джъстин Мостин коментира, че двойката, която се развежда, вече е похарчила повече от 900 000 паунда за адвокати: г-н Фукс - повече от 450 000, а г-жа Колардо-Фукс - над от 460 000.

Алвина Колардо-Фукс води делото, защото твърди, че бившият й съпруг се е опитвал да контролира разходите й след раздялата им и е направил ежедневния й живот „непоносим“. Тя обвинява също съпруга си, че е нарушил предбрачното им споразумение, като не е създал съвместен инвестиционен фонд за двойката и не е изпълнил финансовите си задължения. Съпругът й игнорирал плащане на сметки, включително за режийни и заплати, и съдебни изпълнители се появявали на вратата на къщата й в Лондон поне пет пъти, се казва в документите. Фукс контрира, че бившата му съпруга е „злоупотребявала с неограниченото използване” на кредитната му карта на American Express. Той отрече да се е държал „потискащо“ и твърди, че е трябвало да ограничи лимита на картата до едва 25 000 долара на месец. Бившата му съпруга е похарчила 1 милион долара за четиримесечен престой в Дубай, става ясно от съдебни документи, и е харчила повече от 200 000 долара на месец през лятото на 2021 г.

Адвокат Никълъс Касуърт смята, че г-жа Колардо-Фукс няма да може да живее според предвиденото споразумение и че предложенията на бившия й съпруг ще „изискват“ клиентката му да живее със значително по-ниски разходи, а в същото време г-н Фукс ще продължи да поддържа начина на живот, на който се е радвало семейството. Бившата журналистка твърди, че г-н Фукс пътувал много с частни самолети, отсядал в най-ексклузивните хотели и притежава 60-метрова суперяхта с пълен персонал.

Адвокат Никълъс Касуърт твърди, че съдията ще трябва да прецени и кой каква собственост да запази след раздялата от съвместно притежаваното имущество. Например според него през 2019 г. едно

портфолио с произведения на изкуството

е било оценено на 24 милиона паунда. То включва три произведения на Пикасо на стойност 8 милиона паунда всяко. Фукс е запален колекционер на изкуство, който не обича медийното внимание и оповестяването на тези факти покрай делото едва ли му e приятно.

Г-н Джъстин Мостин е позволил изслушването да бъде оповестено, семейната двойка да бъде назована, но имената на техните деца не могат да бъдат споменавани в съобщения в медиите.

Очаква се съдия Мостин да произнесе решението си по-късно тази година.