Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Зарков Кадър: Facebook/NOVA NEWS
Крум Зарков Кадър: Facebook/NOVA NEWS

Министерският съвет одобри създаването на агенция с разследващи функции, която ще проверява висшите етажи на властта. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков на брифинг в Министерски съвет.

"Този закон трябва да отговори на дълго задавания въпрос защо няма осъдени по високите етажи на властта. Този въпрос зависи и от прокуратурата, и от разследващите. С този закон смятаме, че поне при разследващите този въпрос ще бъде решен", заяви той.

Създаването на разследващия орган е заложено в законопроекта за противодействие на корупцията сред лица на високи публични длъжности.

"Създаваме гаранция този орган да не представлява нито бухалка, нито чадър", увери Зарков.

Агенцията ще се оглавява от ръководство от петима души с пет годишен мандат, които ще се редуват за по година на председателския пост. Двама от тях ще се излъчват от НС, един от президента и по един от ВКС и ВАС.

При отказ от страна на прокуратурата да образува разследване по проверка на агенцията, тя ще има право да обжалва това пред съда.

Промените в закона са свързани и с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Служебното правителство одобри и още два законопроекта, свързани с Плана - за въвеждане на електронни партиди на недвижимите имоти като основна предпоставка за създаването на имотен регистър и за задължителна съдебна медиация при повечето спорове, свързани със семейни взаимоотношения, делби, етажна собственост.