Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

ДБ готови за третия мандат

Логиката на конституцията е, че в този период от властовия цикъл президентът влиза в ролята на посредник. Не просто трябва да се срещне с партиите, но и да се опита да намери допирни точки, за да се стигне до излъчване на редовно правителство.

Това коментира председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента. 

По принцип сме готови да реализираме мандат във всички форми като мандатоносител и да подкрепим при условия, които ясно сме определили. Но готовността за третия има смисъл да се обсъжда след първите два, защото тогава ще са ясни различията между партиите и темите, по които имат сходство.

Припомни, че ДБ има 3 приоритетни теми, по които няма да направи отстъпки. Оттам нататък всичко, свързано с обичайните амбиции за министерски кресла, не е сериозно да се обсъжда, важна е посоката на развитие на страната, коментира Иванов. 

Има някакво разбирателство за комисиите, но докато всичко не е договорено, нищо не е договорено, каза още шефът на групата на ДБ. И обясни, че в момента се разпределят зам.-шефските места.

По повод промяната на позицията на ГЕРБ да има комисия за промени в конституцията Иванов напомни, че има и решение на Венецианската комисия, след което не може да си затварят очите, че е нужна реформа в основния закон за позициите на главния прокурор. Очевидно или почва преглеждане, или опит за някакво замитане, ще видим какво от двете ще се случи, допълни съпредседателят на "Демократична България".