Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев минути преди присъдата. СНИМКА: АВТОРЪТ
Йоан Матев минути преди присъдата. СНИМКА: АВТОРЪТ

Осъдиха го на 6,5 години за убийството на Георги Игнатов

За да излезе, първо трябва да е влязъл в затвора

Условно освобождаване още преди да е влязъл в затвора, може да поиска Йоан Матев, след като във вторник Софийският апелативен съд го призна за виновен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина и му даде 6 години и половина затвор. С присъдата магистратите отмениха оправдаването му от първата инстанция.

Трима съдии - Камен Иванов, Виолета Магдалинчева и Величка Цанова, бяха единодушни в присъдата си. Произнесоха я 8 години след убийството и 5 след задържането на Матев. Признаха го за виновен за умишлено убийство, но не по особено мъчителен начин, каквото обвинение имаше. Така максималното наказание на Матев по съответния член от Наказателния кодекс е 9 години затвор. Причината - по време на убийството той е бил непълнолетен. Магистратите обаче дадоха по-ниска присъда.

Според съда трябва да се приспадне и времето, в което Матев е бил задържан под стража или е бил под домашен арест. Така ще стопи почти 4 години от присъдата си. Той бе задържан в продължение на 3 години и 1 месец, които му се приспадат изцяло. Още година прекара под домашен арест. Всеки 2 дни с такава мярка се броят за 1 в затвора.

Сметката показва, че Матев е излежал над 3 години и 3 месеца. Затова, ако присъдата влезе в сила, Йоан има право веднага да поиска условно предсрочно освобождаване. Такава молба може да отправи всеки, излежал половината от присъдата си. Докато е в затвора, Матев е бил със статут на подсъдим. Затова и нямаше някои права на затворниците, като да работи, нито бе на отчет за поведението си там.

Юристи коментираха, че не е сигурно дали Матев има право да се възползва от процедурата. “24 часа” се допита до прокурори, които са имали такива случаи в своята дългогодишна практика. Единият дори се е явявал в съда по 2 такива казуса. Той бе категоричен, че Матев може да поиска условно предсрочно освобождаване.

“Да, Матев може да поиска да го пуснат. При 2-та случая в моята кариера съдебните състави бяха приели, че осъдените имат това право. По време на делото обаче им отказаха и те не излязоха на свобода, без да са лежали в затвора и ден след окончателното им осъждане”, посочи магистратът с червена тога.

Дългогодишна обвинителка обаче каза, че Матев не може да поиска да го пуснат. “Срещала съм такива случаи. Съдебните състави прецениха да не разглеждат исканията. В мотивите си обясниха, че осъдените не отговарят на условията. Да, те са излежали над половината си присъда, но това е само едното изискване. Другото е да са се поправили. Когато осъдените не са лежали в затвора, те не са минали през процедури като беседите, които се провеждат там. Няма как по делото да постъпят и становища на затворническата администрация, на социалните работници и други. Затова съдът не би могъл да прецени дали такъв човек ще може успешно да се реинтегрира в обществото”, обясни прокурорката. Но добави, че се позовава на личната си практика и е въпрос на тълкуване на закона, който два съдебни състава могат да разчетат по различен начин.

Самата присъда дойде изненадващо за Матев, който се подхлъзна и залитна леко, когато чу “Виновен”. Само няколко часа преди магистратите да го осъдят, в съдебната зала се изслуша ДНК експертиза на косъм, открит по ножа, с който се смята, че е извършено убийството. Тя е проведена чрез метода на митохондриалния анализ. Двамата експерти Николай Тюфекчиев и Борис Шарков, са сравнили генетичните данни с тези на майката на Георги - Албена Игнатова. Анализът категорично е доказал, че косъмът не е нито на сина ѝ, нито на негов роднина по майчина линия. При изслушването на експертизата Матев присви ръка в юмрук, сякаш празнуваше.

След това започнаха и пледоариите, в които прокуратурата съвсем сбито обясни, че има изградена верига от косвени доказателства. Тя водела до категоричен извод, че Йоан Матев е убил Георги Игнатов, посочиха от държавното обвинение. Доста по-подробна бе адвокатката на родителите на Георги - Станислава Каракушева. Те се спря на показанията на психоложката, провела беседа с брата на Йоан - Марсел (какво разказа тогава той - виж в карето).

След това описа, че има експертиза, която показва, че травмата на Георги може да е нанесена именно с открития нож.

Обясни и че мобилният телефон на Матев е бил в клетката, в която е извършено убийството именно по време на престъплението. Часът, в който бил заснет самотният бегач, отговарял на минута след него. А Матев бил разпознат на кадрите, посочи Каракушева. 

Георги Игнатов
Георги Игнатов

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Матев, обаче изтъкна, че не е доказано, че самотният бегач е именно Йоан. Тя обясни и че по ножа няма никакви доказателства, които да го свързват с убийството.

Нещо повече - можело да е попаднал в шахтата много след престъплението. Тя обясни теорията си с данните от първоначалния оглед на местопрестъплението, извършен на 2 юни 2015 г. Тогава полицаите написали в рапорта си, че проверили целия периметър изключително подробно. Не са посочили границите, но шахтата, в която бил ножът, е на 30 метра, обясни Лулчева.

И бе категорична, че разпитът на психоложката не следва да се ползва за доказателство. Марсел говорил пред нея в предварителна беседа, при официален разпит отказал да дава показания, изтъкна адвокатката. И добави, че затова и по делото няма показания на Марсел. Но не можело да се използва да се разпита човекът, водил беседата, категорична бе изтъкнатата адвокатка.

След като чу присъдата, тя каза, че ще обжалва пред Върховния касационен съд.

А адвокат Каракушева коментира само, че през цялото време семейството на Георги Игнатов е искало само да има осъдителна присъда и никога не е коментирало какъв да бъде нейният размер.

Гаджето на Георги посочи Йоан след сигнал от съученици, брат му показа къде е ножът

Двама души се оказаха ключови за разкриването на убийството - гаджето на убития Георги - Лора Крашевска, и братът на Йоан Матев Марсел.

След като почти 2 години полицията безуспешно търсеше кой е самотният бегач, заснет да тича в района на убийството минути след него, именно Лора съобщава в МВР, че това може да е Йоан Матев. 

Марсел Матев
Марсел Матев

Тя получила информацията от момиче от неговата гимназия “Езиков свят”. Всички говорели, че Матев прилича на самотния бегач, но никой не подавал сигнал. Научавайки за приликата, Лора се обажда в СДВР и започнали да проверяват Матев.

6 месеца по-късно той бе задържан - на 22 февруари 2017 г. Йоан бе арестуван заедно с брат си. Още тогава Марсел е отведен за изследване с детектор на лъжата. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно - знае за него. След като му показват и снимката на бегача, Марсел признава, че това е брат му. Тогава започва да разказва - в деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан се върнал с други дрехи. В съблекалнята казал на брат си, че е направил глупост - намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно и хвърлил ножа в шахта до пейката, където станало убийството. Час по-късно разследващите отиват там, разбиват капака и намират оръжието.