Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любен Дилов-син
Любен Дилов-син

Наистина, не става дума за кучето! Въпреки хилядите мемета, фотографии и медийни остроумия, то изчезна. Твърде вероятно е от НСО, след като са разбрали за възможността безпризорният пес да оглави парламента, да са го прибрали някъде в специална къщичка, с полицейски пост отпред.

Няма да става дума и за Джером К. Джером, а за едни други трима души в една лодка. В средата на миналия век популярен германски вестник провежда игра със своите читатели. Задава въпрос, отговорът на който носи голяма печалба – годишен абонамент, почивка на Канарските острови, национална слава на правилно отговорилия…

Въпросът: В една лодка плават трима учени. На единият му предстои да изобрети източник на безкрайна и напълно безплатна енергия; вторият в най-близко бъдеще ще открие терапия срещу стареенето, която ще помогне на хората да станат практически безсмъртни. Третият, астрофизик, до дни ще установи дружелюбен контакт с много по-развита от човечеството, цивилизация. Проблемът е, че ако тримата останат в лодката, тя ще потъне и всички ще се удавят. Един трябва да бъде изхвърлен, въпросът е кой?

Получават се хиляди писма с доводи в подкрепа на една или друга кандидатура. Истината е, че наградата печели 13-годишно момиче от Фленсбург, което дава съвсем кратък отговор: „най-дебелият“!

В първите с три пленарни дни парламентът имаше задача да реши само един въпрос: избор на председател, за да може изобщо да стартира работата на 48-то Обикновено народно събрание. Каква ще е тя предстои да видим, но истината е, че – противно на наложените интерпретации – депутатите се справиха повече от добре и доста по-бързо от очакваното. Тон за неправилното тълкуване дадоха самите политици, но и медиите охотно поеха твърденията, че депутатите за нищо не стават, депутатите не работят, срам било за парламентаризма, ужасно било, по-добре куче да е председател…

Всъщност, след 2 години тежко политическо разделение на обществото, чегъртане, поголовен хейт и насаждане на омраза на всички нива, парламентът се справи учудващо бързо с парламентарната криза. След всичко случило се през последните 2 години, ако депутатите се бяха разбрали за един ден, това би било, най-меко казано, подозрително.

В продължилата до петък сряда, първи пленарен ден, целта им беше да опазят лодката и те подходиха възможно най-рационално. Спряха се на неполитически критерий, заложен в самата конституция: избраха най-възрастният от тях, като за всички е ясно, че сложната задача по управлението на така разединеното народно събрание ще падне върху заместниците на Вежди Рашидов.

В интерес на историята е редно да отбележим, че изборът не беше лесен и няма как непрестанно да не се подозират политически кроежи зад това рационално решение. С бламирането и усложняването на избора на председател, ПП искаха да покажат, че ГЕРБ е в изолация, че ГЕРБ не могат да управляват и ПП да излязат морални победители от изборите, в които не успяха да бъдат реални победители.

И в опита си да извадят очите на ГЕРБ им изписаха Вежди.

Защото предложението за формален критерий дойде от Христо Иванов, а беше наложено в зала от Корнелия Нинова – и двамата част от управлявалото до скоро мнозинство, които най-малко могат да бъдат заподозрени в любов към ГЕРБ. По тази причина и интерпретациите, че се е създало ново управляващо мнозинство са нелепи. Самите ГЕРБ имат конгресно решение да не се коалират с БСП, самата Корнелия неведнъж е заявявала, че управляващо мнозинство с мандат на ГЕРБ или ДПС са невъзможни.

Комичен е и друг упрек, на Асен Василев, който твърдеше в залата: Вие свалихте работещо правителство, без да имате план какво после. Първо не ГЕРБ свали правителството, а то се самосвали с разпадането на управляващата коалиция. Вотът на недоверие беше поискан заради неуспешното икономическо управление и днес, данните изнесени от служебният министър на финансите показват, че тогава депутатите са имали пълното право да прекратят това управление, като повече от рисково за страната. Тогавашните рискове днес са факт – голяма инфлация, взети при лоши условия кредити, които ни обричат през следващите години да връщаме близо 5 мрд. само за лихви. За шикалкавенето относно военната помощ за Украйна, за чудесата в сферата на енергетиката, инфраструктурата, културата и спорта е излишно да говорим! Е, какъв специален план трябва да има, освен желанието да се спре с управленското безумие на Кирил Петков и да се потърсят други пътища, други формули за управление. Дали и как ще бъдат намерени е последващ въпрос.

Борисов предложи формула – проатлантическите партии, съгласили се около конкретни мерки, принципи и проектозакони. Не много, но достатъчни за един средно дълъг, успокояващ мандат. Дали тази формула е жизнена, предстои да видим. Важното е, че първият „най-дебел“ проблем, беше изхвърлен и лодката – спасена. Дали тя ще плава зависи…

Добре, да се опитаме да съставим формула на следващото управление с помощта на все така отсъстващото бездомно куче. Взимам идея от една обява в социалните мрежи: „Загубено е трикрако куче. Отличителни белези: като пикае, пада“. Ясно е, че за да не пада, кучето трябва да е четирикрако. Това са и природните реалности, това са пожелали и избирателите, създавайки точно това съотношение на силите в 48-ия парламент. НСО веднага да кажат къде прибраха песа от жълтите павета!

От dilov.info