Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Военен самолет e падна. в жилищен микрорайон в Иркутск и предизвикал пожар.
Военен самолет e падна. в жилищен микрорайон в Иркутск и предизвикал пожар.

Военен самолет падна в жилищен микрорайон в Иркутск, съобщи РИА Новости. Самолетът Су-30, който е извършвал изпитателен полет, се е разбил в Ново-Ленино на ул. "Прежевалски", съобщават спасителните службите.

Самолетът се е разбил в двуетажен дом, обяви губернаторът на Иркутск Игор Кобзев. Няколко къщи горят, показват кадри от района. Пилотите не са успели да катапултират. РИА съобщава, че са загинали. Останките от самолета са разпръснати на малка площ - около 200 кв.м. Няма данни за загинали цивилни. 150 къщи в района на инцидента са останали без електричество. 

Прокуратурата извършва проверка, а ръководството на Следствения комитет изпратил криминалисти от централния офис на мястото на катастрофата. Образувано е наказателно дело по член за нарушение на правилата за безопасност и експлоатация на въздушния транспорт.

На 17 октомври 2022 г. при излитане за изпълнение на тренировъчен полет от военното летище на Южния военен окръг в руския град Ейск се разби самолет Су-34.  Машината се разби в жилищна сграда и  огънят е обхвана и 9-те етажа на блока. До инцидента се е стигнало след запалване на единия от двигателите.

Загинала са 13 души, включително три деца. 19 души са ранени.  Екипажът от двама пилоти е успял да катапултира, и двамата са живи.