Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терминалът за втечнен газ при остров Ревитуса.
Терминалът за втечнен газ при остров Ревитуса.

Сметките за газ може да са по-високи тази зима, но няма да се студува. Германия напълно отписа руското синьо гориво. Това обяви д-р Аспарух Илиев в своя фейсбук профил. 

"На европейските пазари има такова огромно количество втечнен газ, че цените непрекъснато падат, страховете за зимата са основно за цената му, не за количествата - коментира той. - За да се запълнят складовете преди зимата, е закупуван по-скъп газ, което изисква европейските държави да помислят за таван на цените. Европа е богата и ще го направи, ще подпомогне нуждаещите се. Да, тази зима ще се плащат по-високи сметки, но със сигурност няма да се студува, това е вече ясно."

Според него има още един интересен факт. Новината за взривения Северен поток не е станала нито новина номер едно, нито номер две в Германия. 

"Споменава се между другото, след другите - отбелязва той. - Причината - Германия напълно отписа руския газ, няма връщане към него, със или без тръбопровод никой не си прави сметките с него. Затова и темата ремонт или не на тръбопровода не съществува - няма особена разлика между празен неработещ тръбопровод и такъв пълен с вода.

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев
Истината е болезнена за Русия и повечето доставчици на нефт и газ - това са суровини, които рано или късно ще станат излишни. Затова и богатите близкоизточни производители в голямата си част инвестират в нови технологии. За други, които все още живеят в 19 век и бълнуват за "сфери на влияние", предстои неприятно събуждане следващата пролет/лято."