Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със 139 гласа "за" Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-ото НС.

За него гласуваха всички представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Те бяха и политическите формации, които издигнаха кандидатурата му след два председателски съвета по-рано днес.

Аз лично 100% на тези години, след като съм бил два пъти министър и шест мандата депутат, ми се искаше да се отдам на внуците си. Днес се получи нещо интересно - госпожа Нинова го направи, защото е национално отговорен човек. Аз ѝ казах - бих приел само ако има болшинство. Ваше задължение е, колеги, да се грижите за тези хора. Бъдете близо до тях и чувайте болките им.

Това не е упрек, но не е честно три дена да се шегуваме с хората. Парламентът не е сатиричен театър. Ние сме тук, за да работим и да излезем с правилно решение. Да престанем да си ръкопляскаме, да се хванем за работа. Когато има болшинство, аз не съм безотговорен човек, колеги. Говоря ви от сърце и честно.

Това е свещена земя, защото думата родина идва от думата род. Никой няма правото да ни стъпче и да ни отнеме тези блага. Затова, скъпи мои приятели, обещавам ви да работя за вас, да съм консенсусен и да се вслушвам в думите. Намалете перченето. Не ви помага. Намалете липсата на разум, а влагайте повече работа. Хората чакат вашите решения. Затова се съгласих.

С тези думи Вежди Рашидов прие избора си за председател на парламента.

И продължи:

Снощи ми звъни Христо Стоичков - велик българин и мой приятел. Плачеше след това изказване и каза: "Върни се, бе, хората те обичат". Накарайте с поведението си хората да ви обичат. Патриотизъм е националната отговорност. Всичко останало е на второ място. И не се дръжте все едно другите са прокажени. Не обиждайте другите от турски произход. Не се делете. Ние всички имаме недостатъци - аз много. Виждаме, че един човек с образа си го направихме милионер - като Слави Трифонов".