Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 100-годишния д-р Хауърд Тъкър от Охайо отказът от работа е враг на дълголетието

Неврологът работи пълноценно

Човек винаги трябва да държи ума си буден, казватой, когато на 67 години полага изпит и за адвокат

Най-възрастният практикуващ лекар в света – 100-годишният д-р Хауърд Тъкър от Охайо, който държи рекорда на Гинес, съобщи, че няма планове да се пенсионира.

Ветеран от Втората световна война, който започва да практикува медицина още преди изобретяването на пеницилина, той продължава да работи като невролог на пълен работен ден

от 9 ч. сутринта

до 18 ч. вечерта

Лекарят споделя, че хванал COVID-19 на 100-тния си рожден ден този юли, когато се събрали много гости. После продължил да дава медицински съвети на хората през Zoom, докато се възстановява. Съпругата на столетника, 89-годишната Сара "Сю” Сийгъл, която все още работи като практикуващ психоаналитик, също няма намерение да се пенсионира.

"Дори в по-младите си години никога не съм мислил за пенсиониране – казва лекарят. – Обичам това, което правя.

Пенсионирането

е враг на дълголетието,

хората изсъхват", цитира скорошен видео разговор с лекаря TODAY. Той допълва: "Мисля, че като се пенсионира, човек може да се сблъска с потенциала си, да се свие и да завърши в старчески дом. Забавно е да останеш жив и да работиш… Това е възхитителна работа. Всеки ден научавам нещо ново.” Той има компютър и смартфон и е решен да бъде в крак с технологиите.

Д-р Тъкър работи в Благотворителния медицински център "Сейнт Винсент". Наскоро спря да посещава пациенти по домовете им, но продължава да приема в кабинета си и обучава лекари през последните седем години, след като се премести от клиниката в Кливланд, където започва медицинската си кариера преди 75 години.

Внукът на Тъкър, Остин, казва, че дядо му прави нещата да изглеждат сравнително лесни. "Той ме вика за помощ за различни неща… "Остин, можеш ли да направиш това за мен?”, "Остин, можеш ли да ми покажеш как да направя това?”, споделя Остин. И допълва:

“Той живо се интересува как да научи нещо ново:

"Как мога да направя това?". Той просто е очарован от света". Тъкър признава, че внукът му помага с новите джаджи и приложения в интернет.

В навечерието на стотния си рожден ден през юли д-р Тъкър даде интервю за ключа на живота на репортерката Хома Баш от WEWS-TV.

“Генетиката е

добра основа”

– смята той. Разказва, че принадлежи към семейство дълголетници. Майка му е живяла до 84, а баща му до 96. "Това обаче трябва да бъде подкрепено с умереност в храненето, алкохола и щастието" – обяснява Тъкър за Световните рекорди на Гинес. – Всичко в умерени количества, никакво пушене на цигари – това е всичко."

Той никога не е пушил. Понякога пие мартини в петък вечер. Що се отнася до храната, наслаждава се на всичко в умерени количества. Спортувал е през целия си живот, редовно е плувал, бягал и карал ски. Сега столетникът тренира в домашния си фитнес, в който има бягаща пътека, велоергометър и "старомоден NordicTrack".

Д-р Тъкър е успял да избегне сърдечни заболявания, рак, деменция и други големи здравословни проблеми, с които много хора трябва да се справят, когато остареят: "Бях благословен в това отношение" – споделя той. Само си счупва врата на ски в края на 80-те.

Историята на д-р Хауърд започва в Кливланд, Охайо, САЩ. Роден е през 1922 г., живее с родителите си и брат си. В детството семейството му, както много други, е засегнато от Голямата депресия през 1929 г.

"Родителите ми се опитаха да ни предпазят с брат ми от последствията от кризата по най-добрия начин, като жертваха много, за да ни осигурят" – обяснява д-р Хауърд след номинацията си за най-възрастния практикуващ лекар пред www.guinnessworldrecords.com.

Той свири на

цигулка и бас

и ако не е станал лекар, щял да продължи да се занимава професионално с музика.

Въпреки това по време на гимназията Хауърд решава, че иска да учи медицина и през 1940 г. се записва в Държавния университет на Охайо за бакалавърско обучение, а след това и в Медицинския колеж на университета на Охайо за докторската си степен по медицина.

След дипломирането си Хауърд влиза в американския флот по време на Втората световна война и по-късно отново е на служба през 50-те години по време на Корейската война, вече като началник на неврологията за Атлантическия флот.

Хауърд става специалист по неврология в Неврологичния институт на Ню Йорк – Медицинския център на Колумбия, и в болницата "Хилкрест”. Работното му място променя и личния му живот.

“Една от студентките привлече вниманието ми.

Четири месеца след като тя завърши моя курс, се озовахме случайно в една закусвалня в Ню Йорк и имахме прекрасен разговор.

"Останалото е история и ние се оженихме през 1957 г. в Уайт Плейнс, Ню Йорк."

Малко след сватбата д-р Хауърд и съпругата му Сара "Сю” Сийгъл се завръщат в Кливланд и им се раждат четири деца, от които сега имат 10 внуци. Той споделя, че

никога не се е карал със съпругата си

Докато все още практикува неврология, д-р Тъкър посещава Кливландския държавен университет Cleveland-Marshall College of Law, където получава докторска степен по право и полага адвокатски изпит в Охайо на 67 години през 1989 г. Д-р Хауърд смята, че човек трябва да предизвиква себе си и да поддържа мозъка си буден. Вероятно е най-възрастният човек, преминал изпит, за да стане член на адвокатската колегия в САЩ. Работи и като асистент в университета в Кливланд.

По време на кариерата си Хауърд е работил по много редки случаи и диагнози, включително нашумелия случай "Спящите красавици" през 1960 г. Две млади момичета влизат и излизат от кома месеци наред. Двайсет други лекари не успяват да поставят диагноза, преди Хауърд и неговият сътрудник да прегледат пациентките и да стигнат до заключението, че това е случай на отравяне с барбитурати, доказано с последващи кръвни изследвания.

В друг случай д-р Хауърд диагностицира пациент, който е един от 5-те процента, които имат множествена склероза, без да се вижда лезия чрез образна диагностика. След като първоначално й отказва покритие, след поставената от лекаря диагноза застрахователната компания най-накрая покрива лечението й.

Работа по време

на COVID-19

Отдадеността на Хауърд към неговите пациенти е доказана наскоро по време на пандемията от коронавирус. Въпреки че попада в рискова категория поради възрастта си, Хауърд продължава да работи през най-лошия период от епидемията през 2020 г.

"Като лекар, моя отговорност е да се грижа за моите пациенти… Взех необходимите предпазни мерки, за да остана в безопасност и да се защитя, но все пак отидох на работа, както всеки друг ден."

Сега д-р Тъкър обучава медици в Благотворителния медицински център "Сейнт Винсент” и работи като експерт по различни медицински и правни дела. Благодарение на юридическото си образование консултира различни случаи в медицината. "Приемам същия подход всеки ден, както през 1947 г., когато едва започвах. Продължавам да научавам много всеки ден от моите колеги и дори от моите студенти, на които преподавам."

Столетникът лекар разбира, че има професии, които хората физически не могат да вършат с напредване на възрастта или не искат да оставят заради натиска и емоционалното натоварване. Но като оставим всичко това настрана, пенсионирането е лош избор – поне за него. "Не го разбирам. Не разбирам удоволствието да играя голф три дни в седмицата" – казва Тъкър пред www.today.com.

"Ще предупредя (хората): ако се оттеглят от работата си, трябва поне да се занимават с нещо като хоби, независимо дали става въпрос за обществена работа или за собствено хоби… Имате нужда от стимул за мозъка всеки ден." Другият негов съвет е:

“Бъдете щастливи

в работата си

и вкъщи”

Той все още си спомня пациентка, която е толкова уплашена от работата си и шефа си, който я потискал, че обикаляла блока няколко пъти, преди да влезе в него. Жената получава тежък инсулт на 42-годишна възраст, който Тъкър смята, че е причинен до голяма степен от нейния стрес на работното място.

Що се отнася до личното му щастие, със съпругата си Сара, която все още приема пациенти, са женени от 65 години. "Тя е само на 89" – отбеляза докторът.

"Мисля, че ще живея вечно, знам, че това не е истинско. Но аз се чувствам така. Никога не мисля за смъртта. Умираш веднъж, но живееш всеки ден... Фокусирай се върху живота!" – съветва рекордьорът на Гинес.