Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Йоахим и принцеса Мари
Принц Йоахим и принцеса Мари

Кралица Маргрете II лиши от титли децата на най-малкия си син. Наказани ли са заради баща си и неговите “сложни” отношения с престолонаследника?!

Твърди се, че по-младият наследник на монарха се е влюбил лудо в принцеса Мери скоро след като тя се омъжва за принц Фредерик

Да обичаш или да не обичаш... жената на брат си?! Това ли е въпросът?!

Истинска хамлетовска драма се разиграва в кралското семейство на Дания. Само преди няколко седмици на пръв поглед всичко изглеждаше изрядно в дома на кралица Маргрете II, докато тя не реши да лиши от кралските им титли децата на своя втори син принц Йоахим. Така Хенрик (13 г.), Атина (10 г.), Николай (23 г.) и Феликс (20 г.) вече са графове и графини на Монпезат, като ще бъдат адресирани като превъзходителства, а не принцове и принцеси. Въпреки това те ще запазят позициите си по реда на наследяване.

Оказва се, че отношенията в монархическата фамилия са повече от сложни и короната е потопена в това, което експертите описват като най-сериозната - и непредвидена - криза от десетилетия.

Отначало бе сметнато, че тези действия са напълно прагматични в опит за съкращаване на разходи - нужди, прикрити от изказване на 82-годишната кралица пред репортери, че нейната мотивация е да осигури “нормален живот” и по-добро бъдеще за внуците си. Те самите не са съгласни с това.

Дали децата всъщност не страдат заради прегрешения на техния баща, който по този начин за пореден път бива наказан, губейки още от дете пред превъзходството на престолонаследника принц Фредерик?!

За първи път от много време насам от първите страници на таблоидите британската кралска къща беше изтласкана от датските монарси. Испански журналисти от Vanitatis El Confidencial твърдят, че истинската причина за разцеплението в семейството е тайната страст на принц Йоахим към съпругата на по-големия му брат принц Фредерик. Твърди се, че той е “силно влюбен” в принцеса Мери, а чувствата му са се събудили малко след като тя му става снаха през 2004 г.

Принц Фредерик и принцеса Мери
Принц Фредерик и принцеса Мери

Още тогава в датската преса започват да се появяват слухове, че Йоахим е луд по австралийката. Клюките са подхранени, когато през 2007 г. той представя новата си годеница - французойката Мари Кавалие. Тя не само звучи като Мери, но и прилича на нея.

Така по-малкият син на Маргрете II се жени повторно след кризата, която изживява покрай развода с първата си жена Александра Манли. Двамата се венчават през 1995 г. и въпреки че датчаните харесват Александра, кралицата изпраща младоженците далеч от столицата - в Шакенборг, дворец на 300 километра от Копенхаген. Именно там са родени принцовете Феликс и Николай.

През 2005 г. идва раздорът между съпрузите, след който принц Йоахим сякаш не е на себе си, като дави мъката си при редовни посещения на нощни клубове и барове. Именно в този труден период според медиите той пада в плен на чара на жената на брат си.

Година след сватбата му с Мари Кавалие шведският женски седмичник Svensk Damtidning дори публикува снимка, за която се твърди, че изобразява Йоахим, опитващ се да целуне Мери по устата на приема на полка на кралската гвардия през 2008 г. Говори се, че е бил много пиян, а съпругата му Мари трябвало да наблюдава срамния момент. Естествено, двете принцеси не само не са приятелки, а се възприемат като “врагове” според Ekstra Bladet. Кралицата веднага се заема да ограничи щетите и предприема “кампания за помирение” на синовете си и техните съпруги, като принуждава Мери и Мари да прекарват повече време заедно. По това време те често се появяват на различни събития, демонстрирайки приятелство и взаимно разбирателство. Когато страстите утихват, двете спират да играят спектакъла. Междувременно се твърди, че Мари дори е откраднала най-добрата приятелка на Мери - модела Каролин Флеминг. Тя публикува снимка на Мари в своя инстаграм с обяснението: “Най-добрата ми приятелка”.

Сега някои коментатори отбелязват, че съпругата на престолонаследника е получила своето сладко възмездие за отнетата приятелка, защото децата на нейната съперница загубиха титлите си.

Кралицата на Дания и принц Фредерик не коментираха въпроса за последиците от решението децата на принц Йоахим да бъдат "понижени" до графове и графини.

Монархията в Дания е морален стожер. Кралица Маргрете Втора често дава аудиенции на поданиците си, за да чуе критиките им, и е много популярна сред тях. До нея са престолонаследникът принц Фредерик и съпругата му Мери.
Монархията в Дания е морален стожер. Кралица Маргрете Втора често дава аудиенции на поданиците си, за да чуе критиките им, и е много популярна сред тях. До нея са престолонаследникът принц Фредерик и съпругата му Мери.

Всъщност между двамата братя винаги е зеела огромна пропаст. Те са два напълно различни характера. Дори като деца ги свързва малко: нито общи приятели, нито общи хобита.

“Не че не се разбираха, а че никога не е имало хармония. Те не са приятели и никога няма да бъдат. Те имат много различни характери, така че е невъзможно да се сприятелят”, коментира източник от двора.

Когато Йоахим се жени за Александра Манли, майка му го кара да се премести на полуостров Ютланд не поради друга причина, а за да го държи далеч от брат му.

По-всичко личи, че наследникът на трона винаги е бил фаворизиран, а за негодуванието си срещу това Йоахим е бил наказван. В скорошно интервю по-малкият син на кралицата нарече връзката си с принц Фредерик “сложна”.

Изглежда, в някакъв момент се решава, че между кралските двойки трябва да се установи дистанция. И отново принц Йоахим е отпратен от дома. Днес той живее със съпругата си и техните две деца в Париж, където заема длъжността военен аташе в датското посолство, докато престолонаследникът чака да поеме кралството с жена си и децата си в Копенхаген.

Дали - творчески погледнато - майка им не се е притеснявала, че ако братята останат твърде близо един друг, би могло да се разиграе модерна версия на най-популярната Шекспирова трагедия “Хамлет”. Все пак там всичко започва с разбулването на ужасната тайна, че чичото на героя - Клавдий, отравя брат си - краля, след което сяда на трона на Дания и се жени за снаха си Гертруда.

Но да се върнем към настоящата реалност. Защо кралицата сега, след като страстите са със задна дата, би взела страна в братската война, ако има такава, като засегне невинните си внуци?! Освен ако няма още тайни и събития в развитие зад кулисите, които не знаем.

Принц Йоахим осъди решението на майка си, като подчерта, че то “наказва” наследниците му, твърдейки също, че новината му е била съобщена само пет дни преди да бъде оповестена публично.

“Мога да кажа, че децата ми са тъжни. Децата ми не знаят на кой крак да стоят. В какво трябва да вярват. Защо самоличността им трябва да бъде премахната? Защо трябва да бъдат наказвани по този начин? Получих пет дни предизвестие... Да кажа на децата си, че на Нова година самоличността им ще бъде отнета.”

Той и съпругата му Мари признаха пред датския информационен бюлетин B. T., че кралицата не се е опитала да говори с тях по повод на своето решение. Французойката изтъкна, че се обърнала към кралската двойка, за да им каже, че децата им “винаги ще бъдат принцове и принцеси за нея”. Тя обясни също така, че дъщеря й Атина е била тормозена в училище, след като новината излиза наяве.

“Ти ли си тази, която вече не е принцеса?”, питали другите момичето.

Бившата съпруга на принц Йоахим - графиня Александра, майка на двете му най-големи деца, също направи изявление за датското списание Se og Hor: “Това идва като гръм от ясно небе. Децата се чувстват отхвърлени. Не могат да разберат защо”.

Принц Николай, модел, който живее в Копенхаген, коментира въпроса през Ekstra Bladet: “Цялото ми семейство и аз, разбира се, сме много тъжни. Ние сме, както родителите ми също казаха, в шок от това решение и от това колко бързо всъщност мина. Много съм объркан защо трябва да се случи така”.

Междувременно 50-годишната принцеса Мери изрази публично подкрепата си за хода на свекърва си в интервю за Ekstra Bladet. Тя коментира, че въпреки че “промяната може да бъде изключително трудна и може наистина да нарани... това не означава, че решението не е правилно”.

Нейният най-голям син - принц Крисчън (16 г.), е втори поред за наследяване на трона след баща си. Той, както и останалите деца на Мери и принц Фредерик - принцеса Изабела (15 г.) и близнаците принцеса Жозефин и принц Винсент (11 г.), остават незасегнати от решението на баба си, тъй като те са преки потомци на бъдещия крал.

Принцеса Мери предположи, че това може да не е винаги така, като каза, че те “също ще разгледат титлите на (своите) деца, когато му дойде времето”.