Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

Съдебната реформа е крайъгълен камък за решаване на всички останали проблеми и това е условие за подкрепа от ДБ за едно или друго управление, посочи той.

В този НС, макар трудно, може да се формира правителство, България има нужда от управлние. То обаче не бива да е управление на компромиса. Ще е трудно, но не означава, че ще е слабо и без посока. България заслужава управление, което да решава големтие проблеми. Това, че ще сме твърди по отнощение на трите ни приоритетаЛ сигурност, законност и растеж, не е въпрос на инат, а че ще гарантираме упраление, кеото решва пролеми в дълбочина, а не решава кариерни проблеми. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в речта си от парламентарната трибуна.

Според него България е изправена пред множество кризи, но 3 са фундаментални и през тях минава "решаването на слжния политически ребус, пред който сме изправени изсква да ги назовем".

Той посочи, че сме в "огромна геополитическа конвулсия, която се случва с нас". "Нейната остра фаза започна с агресията на Путин в Украйна. Това не е двустранен въпрос, а най-острата част към преминаване на нов праг към нова епоха, в който острото протовопоставяне на международната сцена е все по-определящо", заяви Иванов. И посочи, че Путин не просто е завлядял територия, а е направил опит за пренаписване на правилата, по който се устновява и функционира междунар система. Не може да си затваряме очите за тази война и тази нова епока, която започва, настоя сърпредседателят на ДБ.

"Няма как да кажем, че като сме за мир, и ще настъи мир, и ако го повторим 3 пъти, мирът ще кондензира като роса. Не става така:, настоя Иванов. И отбеляза, че замитането на войната под килима, наричането й с други названия, ен е възможно. Няма как да се твърди, че може да останем като Северна Корея на Балканите в измислена реалност,, каза той.

Според ДБ трябва да използваме ресурсите и реалностите, само в рамките на сюзите в които принадлежим. Трябва да използваме пълния им ресурс, да сме отговорни члеове, а не да се опитваме да водим политика на неутралитет, надявайки се че точно нас ще ни подмине. 

Втори проблем е политическата криза и безпрецедентната ситуация от невъзможност за формиране на правителство. "На път сме да отидем към следващи избори. През това време има служебно управление, което изглежда не като изключение, а като ново правило, което се очертва. Все повече институции са извън своите мандати, политическата система не може да ги презареди. Това е допълнителен апсект на коснтитуцинната криза, в кото навлизаме. Причината не е просто незрялост или безотговорност, не само лични отнощения, всичко го има, но фундаменталната причина е проблемът с корупцията", смята Иванов.

А целта пред парламента е да убеди гражданите, че бъдещ сговор не е безпринципен, а е на здрава основа и целящ откъсване от корупционния модел. Няма доказателства за корупция по високите етажи, защото няма работеща прокуратура и всички го знаят, добави той.

Според него политическата ситуация ще се нормализиара ако се съгласим, че "има независим съд, прокуратура, която е политически неутрална и може да е реално ефективна и прилага закона равно към всички, и има, или няма доказателства, в зависимост от фактите, а не от политическите интереси. Без реформа в прокуратурата и правосъдието, без цялостна институционална програма за борба с корупцията по високите етажи на властта, няма да може да решим политическата криза. Защото гражданите няма да ни позволят. Всеки сговор, сключен независимо от този проблем, ще бъде отречен от гражданите. и сме виждали как това се случва по улиците", предупреди Иванов.

ДБ искат ясна и последователна политика в областа на сигурността, модернизация на армията, поемане на отговорност в НАТО и съюзите, в които принадлежим. "Това не бива да се противопоставя на необходимостта от социални мерки. Трябва да направим и двете", уточни Иванов. И акцентира на ограничаване на възможностите за руско влияние. "В България има модел на системна корупция и докато не го елеминираме, няма как да затворим всички врати, през които нахлува това влияние", добави той.

Трябва да се реши и проблема с българската енергийна зависимост. Зеленият преход е инструмента за мдоернизация на българската енергетика.

"Ще продължим да смятаме, че съдебната реформа, на прокуратурата и на ВСС, е крайъгълен камък за решаване на всички останали проблеми. И това е условие за подкрепа от ДБ за едно или друго управление", посочи Иванов.

"Докато подкрепяме разумни мерки за пдокрепа на българските граждани и бизнес, да не забравяме, че за да разпределяме помощ, трябва да гарантираме растеж на икономиката, производства с по-висока добавена стойност, повече инвестиции. Приходната част ще е основна част от нашата грижа, като ние също ще се грижим за балансирането на бюджета и максимално бързо да влезем в еврозоната. А ако сме за 3% дефицит, това да се връзва и смерките за подпомагане, математиката е безжалостна наука", предупреди Иванов.