Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катар няма да пренасочва към Европа газ, който вече е предмет на договори с азиатски купувачи тази зима.
Катар няма да пренасочва към Европа газ, който вече е предмет на договори с азиатски купувачи тази зима.

Гледам, че напоследък е настъпил голям ентусиазъм относно спада на цената на газа и преминаването на енергийната криза в България и Европа. Едва ли не всичко е минало със запълването на газохранилищата и можем да се връщаме към нормален живот?

Да, ама не.

Енергийната криза в Европа и света е в началото си. Тя съвсем няма да отмине бързо, а последствията тепърва ще стават все по-тежки.

Цената на газа е съвсем нормално да падне, когато сме затворили половината енергоемка индустрия на континента, запълнили сме хранилищата и живеем насред топъл октомври. Забележете обаче, че тя си остава 10 пъти по-висока от цената през октомври, 2019 г. и доста по-висока, отколкото е била в 90% от времето през миналата 2021 г. Освен това и в момента е около 5 пъти по-висока от съответната цена в САЩ. Първият студен фронт ще ни върне обратно в реалността.

Тук си струва внимателно да се прочете интервюто с енергийния министър на новия любим диктатор на Европа - Катар: "Много европейски страни водят преговори с Катар, който е най-големият износител на втечнен природен газ в света, в усилията им да се освободят от руските фосилни горива. Но Кааби предупреждава, че не може да си представи бъдеще, при което към Европа да не тече никакъв руски газ.

„Ако се случи това, смятам, че проблемът ще бъде огромен и дълготраен“, коментира той. „Просто не можете да внесете достатъчно обеми, за да замените този газ в дългосрочен план, освен ако не кажете: ще построя огромни ядрени централи, ще позволя въглищата, ще горя мазут“, допълва Кааби."

Цялото си струва внимателен прочит - човекът казва истината, която тукашните политици не искат да чуват.

От Фейсбук.