Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс
Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс

Русия заяви, че четирите украински области, които тя анексира миналия месец, са под защитата на нейния ядрен арсенал, предадоха Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че Кремъл е направил това изявление в момент на повишено напрежение и на фона на очакваното провеждане на учения за проверка на бойната готовност на ядрените сили от страна както на НАТО, така и от Русия.

Запитан от репортери дали въпросните региони са под защитата на ядрения чадър на Москва, Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отговори: "Всички тези територии са неотменими части от Руската федерация и те са добре защитени. Тяхната сигурност се осигурява на същото ниво, както (това се прави) за останалата част от територията на Русия."

Миналия месец Путин предупреди, че Москва е готова да употреби ядрени оръжия, ако това е необходимо за отбраната на "териториалната цялост" на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на 6 октомври, че тази заплаха е приближила света "до Армагедон" повече от когато и да било след Кубинската криза от 1962 г., когато мнозина са се опасявали, че може би предстои избухването на ядрена война, отбелязва Ройтерс.