Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски

„Каквото и да провокира някой, това си е негов проблем. Ние знаем точно каква е нашата история. Ние знаем точно каква е нашата култура. Ние знаем точно какъв е нашият македонски език, вече признат в целия Европейски съюз. Всички граждани скоро ще се убедят в това, когато подпишем споразумението Фронтекс с ЕС и вече преговаряме с ЕС с македонска идентичност“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод реакцията на проф. д-р Пламен Павлов от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ след канонизирането на Кирил Пейчинович за светец.

Ковачевски добави, че е присъствал на богослужението по повод канонизирането на Кирил Пейчинович, което определя като „акт, с който подхранваме македонското духовно и културно наследство” и отново повтори, че комуникацията между Република Северна Македония и България се осъществява на официално ниво, между представители на институциите, но посочи, че „винаги има други интереси и лица, които искат да нарушат отношенията между двете страни”.

„Трябва да сме спокойни, защото имаме много ясна преговорна рамка с ЕС, където историческите въпроси са част от работата на историческата комисия, в която има 14 историци, по седем от двете страни, и тези историци - заедно и с консенсус, трябва да вземат всички решения. (...) аз препоръчвам на историците да се занимават с история, политиците да се занимават с политика и така ще имаме добросъседски отношения и по-бърз прогрес на страната в пълноправно членство. в ЕС", заяви Ковачевски.

„В случая с Кирил Пейчинович и Йоаким Кърчовски – които (в Република Северна Македония) се готвят да канонизират, с тези наши ранни възрожденци се случва точно същото незачитане на историята, склонност към чисто безразличие. Тези хора имат българско самосъзнание - Кирил Пейчинович казва, че "пише на своя учтив и най-прост български език" - навсякъде се появява като българин и би било смешно да се твърди обратното”, каза проф. Павлов пред БГНЕС и БТА.

Кирил Пейчинович бе канонизиран като светец вчера в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Тетово под името Св. Кирил Лешочки. За дата на честването му е определен 25 март.

Кирил Пейчинович възстановява и дълги години е игумен на Лешочкия манастир, където умира на 12 март 1845 г. и е погребан в църковния двор на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Тетово.

На 21 май 2022 г. в манастира „Св. Йоаким Осоговски” до Крива паланка бе извършена и канонизацията на Йоаким Кърчовски за светец и включването му в диптиха на светците.