Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Гечев СНИМКА: Архив
Явор Гечев СНИМКА: Архив

"Категорично в България няма индикатори за каквато и да е продоволствена криза. Ние произвеждаме особено зърнени култури много повече, отколкото консумираме и днешните продукти са стабилни, няма нарушение в пазарната верига цялостно, но цените пораснаха",  това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той обяви, че приветства мярката за нулева ставка на ДДС по отношение на хляба, защото по думите му това е изключително български продукт по цялата верига и тя трябва да остане, "защото нямаше спадане на цените, но нямаше и такова покачване за което всички си мислеха". Според него трябва да се внимава с данъчните ставки..

"С развитието на военните действия в Украйна не може да се прогнозира пазарът на цените твърдо като очакване. Пазарът се движи наистина странно, но не очаква пшеницата и слънчогледът да поскъпнат кой знае колко много. Друг е въпросът по отношение вече на преработените продукти", каза министърът пред БТА. 

Той подчерта, че слънчоглед има достатъчно много като количества, но има и затруднена търговия и проблеми с реализацията, тъй като са се застъпили старата и новата реколта. Министърът уточни, че половината от слънчогледа, който е влязъл в Европа, се намира в България. В тази връзка Гечев очаква преработвателите да усвоят по-големи количества.

"Има обаче затишие по отношение на търсенето и това води до разлика на реалната търговия в България и на борсата, и като че ли пазарът е доста сериозно плах - няма заявяване на големи количества до Нова година и се надяваме това да се отпуши", каза още земеделският министър.

По отношение цената на олиото, Явор Гечев очаква това да е пикът и се надява тя да се понижи с по-масовата преработка на новата реколта и на наличностите, които има. Той припомни, че Министерството на земеделието няма инструменти, с които да влияе на пазара.

За покачване на цените на млякото и млечните продукти земеделският министър каза, че това е един от проблемите изобщо в Европа, но тези цени не могат да компенсират загубите на земеделските производители.

"И тук вече е крехък балансът между разумната цена, която може да плати потребителят, а от другата страна е запазването на сигурността и нефалирането на земеделските производители", смята той.