Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЦЕНЕН КАДЪР: Тихомир Георгиев-Боксьора е убеждаван да свидетелства по няколко знакови дела.
ЦЕНЕН КАДЪР: Тихомир Георгиев-Боксьора е убеждаван да свидетелства по няколко знакови дела.

Десетки закоравели бандити остават ненаказани за престъпленията, които са извършили.
Причината е, че стават свидетели срещу бившите си другари, с които заедно са убивали, отвличали, разпространявали наркотици и рекетирали.
От незаконния бонус
са се възползвали знакови фигури
като Тихомир Георгиев-Боксьора от групата на Златко Баретата, Валентин Михайлов-Ихтиманския от Наглите, Велин Добрев-Моториста от т.нар. група за подготовка на убийства, начело с Маргините и много други.
Въпреки че “свидетелите” на прокуратурата са пълноправни участници в бандите, вършили са престъпленията заедно с останалите, не са се предали доброволно и съдействат едва след ареста си,
те минават метър
пред закона
В Наказателния кодекс пише, че ако член на организирана банда съдейства за разкриване на престъпленията , както правят Ихтиманския, Боксьора и Моториста, наказанието им трябва да бъде под минималното, предвидено в закона. За бандитите обаче това не важи, защото дори не са привличани като обвиняеми. В същото време според чл. 11 от НПК прокурорът и разследващите органи прилагат законите точно и еднакво спрямо всички граждани.
 Също така хора като Боксьора, Ихтиманския и Моториста не са се предали доброволно и не са предотвратили престъпленията на групите, за да се възползват от законно освобождаване от наказателна отговорност. Напротив - Моториста е човекът, чиито отпечатъци са върху пистолета, с който според обвинението е трябвало да се убиват Любен Гоцев, Доктора и шефът на “Химимпорт” Никола Дамянов.
Ихтиманския е участвал в повечето отвличания,
извършени от “Наглите”. Тишо Боксьора сам признава пред съда, че е участвал в наказателните бригади на Баретата, които контролират наркопазара в София. Въпреки това не са подсъдими за тези престъпления, което според сега действащите закони е недопустимо.
“Тази порочна практика става все по-разпространена. Всички са равни пред закона.
Ако са вършили престъпления, трябва да носят наказателна отговорност, а не само да дават показания като свидетели. Могат да го направят и като обвиняеми и тогава да се възползват от чл. 321, ал.5 от Наказателния кодекс.
Това е привилигирован състав на престпление - признаваш и те наказват под предвидения в закона минимум. Освен това когато членове на престъпни групи се привличат само като свидетели се нарушават правата на останалите, които са обвиняеми по делото, като се дава тежест на показания на техни съучастници" - категоричен е адвокат Христо Георгиев. Той е защитник на покойния Иво Карагеоргиев, който бе обвинен като част от групата за мокри поръчки, ръководена от Красимир и Николай Маринови-Маргините. Адвокат Георгиев разказва, че въпреки всичко прокурори от горни инстанции се разпореждат след жалби т.нар. свидетели да бъдат привличани като обвиняеми. Последният случай от неговата практика е за група, обвинена в източване на банкови карти. След ареста двама от задържаните пропяват пред МВР и прокуратурата.
Стават свидетели срещу другите, въпреки че
 за тях има достатъчно доказателства
Случаят се разследва от Софийска градска прокуратура. След искане на защитата до Апелативната прокуратура оттам разпореждат "свидетелите" да стане обвиняеми, като и още един. Адвокат Георгиев твърди, че тези случаи са рядкост и се налага адвокатите да пишат жалби до горна инстанция, като се позовават на закона. Случаят със свидетеля Вили Моториста, който е част от бандата на Маргините за подготовка на 3 убийства, е един от най-скандалните. Велин Добрев е сред пионерите, квалифицирани като свидетели, а всъщност е 6андит наравно с останалите. Наскоро двамата братя Маринови бяха окончателно оправдани от Върховния касационен съд, а останалите от групата получиха присъди от 3 до 5 години. Основен свидетел срещу тях е Велин Добрев - Вили Моториста. Той е арестуван на 19 септември 2005 година. Датата съвпада с оставката на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Заедно с него в ареста са прибрани още 6-има души, включително и Маргините.
Установено е,
 че Вили Моториста
 е трябвало да убие
ген. Любен Гоцев, бизнесмена Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. Негови отпечатъци са открити по пистолета, с който е трябвало да се извършат мокрите поръчки. По това време срещу Велин Добрев-Моториста има висящо дело за убийството на Валентин Алексиев - Лисицата. Освен това Моториста е с тежка форма на хероинова зависимост. В началото е привлечен като обвиняем, но след това става само свидетел, защото дава подробни показания срещу останалите. Въпреки че не се е предал сам и активно е участвал в престъплението, за което са обвинени и другите. След 6 г. Вили Моториста е в затвора, но по другото дело срещу него, а Маргините са оправдани въпреки показанията на зависимия от хероина бандит. Според адвоката на Иво Карагеоргиев Велин Добрев категорично е трябвало да бъде привлечен като обвиняем по делото “Маргини”, защото няма законово основание да не носи наказателна отговорност.
Години след упражнението с Вили Моториста прокуратурата продължава да използва членове на банди като свидетели, без да ги привлича като обвиняеми по делата.
Най-фрапиращият случай е със защитените свидетели по делото “Наглите”. Това са Валентин Михайлов-Ихтиманския, и Николай Димитров Недев. Ихтиманския е сред ударниците на бандата. Отвлича жертвите и ги пази в скривалищата. На негово име е и
договорът за едната
 от къщите на ужасите
Близък приятел е на тартора Ивайло Евтимов-Йожи. Ихтиманския е задържан с първата вълна от арести. Точно както и в случая с Вили Моториста, срещу него доказателствата са най-солидни. След разговор с зам. главния прокурор Бойко Найденов Ихтиманския на драго сърце се съгласява са стане защитен свидетел. Срещу него няма повдигнато обвинение въпреки безспорните доказателства, че е отвличал. Освен това не се е предал сам, за да предотврати престъпленията на съучастниците си, за да се възползва от бонуса, който му дава законът - да се накаже под предвидения минимум по НК.
Скоро Вальо Ихтиманския е пуснат на свобода. Останалите задържани роптаят. Адвокат на Прокопи Прокопиев-Културиста по това време е покойният вече Анатол Весел Луканов. Още в началото на разследването той атакува статута на защитения свидетел Вальо Ихтиманския. Иска Михайлов също да бъде привлечен като обвиняем по делото. В жалбата си твърди, че Ихтиманския, както и друг член на “Наглите” - Николай Недев, са
признали участията
си в отвличанията
Позовава се на конституцията, според която всички граждани са равни пред закона. Твърди, че прокуратурата прилага закона избирателно. Клиентът му Прокопиев и до днес като подсъдим не е признал за отвличанията за разлика от свидетелите Валентин Михайлов и Николай Недев. Двамата имат и старо прегрешение пред закона. Съдени са като членове на ихтиманската банда за въоръжени грабежи. През 2006 г. Валентин Михайлов
сключва споразумение с прокуратурата
 и влиза в затвора

Излиза година по-късно. Явно целта на наказанието с краткия му престой зад решетките не го е превъзпитал, защото веднага се включва и в групата за отвличания. Днес “Наглите” Михайлов и Недев са с лична охрана като защитени свидетели, живеят в чужбина, разпитват ги с видеоконферентна връзка и се радват на свободата.
“Адвокат съм на Валентин Михайлов по други дела. Докато беше задържан по “Наглите” не ме допуснаха до него, но
после се оказа,
 че е свидетел
Разкрива доброволно факти като свидетел и затова не е обвиняем. По принцип би трябвало да бъде привлечен към наказателна отговорност и спрямо него да се приложи чл. 55, както бе направено в случая с Бисер Илиев по делото на Маргините. Но само прокуратурата решава кого да привлече като обвиняем, и кой да е свидетел на обвинението.
Да, в конституцията пише, че всички са равни пред закона, но прокуратурата е господар на досъдебното производство и има право на преценка.
Показанията като обвиняем имат по-малка тежест,
отколкото като свидетел" - казва по казуса адвокат Марияна Тодорова. Тя също неведнъж е правила искания за привличане на свидетели като обвиняеми, но както в повечето случаи съдът казва, че прокуратурата е компетентен орган да преценява. Не е съгласна с мнението на други нейни колеги, че по този начин държавните обвинители извършват престъпление по служба по чл. 288 от НК, като осуетяват наказателно преследване срещу лица, за които има достатъчно доказателства. Адвокат Тодорова е част от защитата и на Златомир Иванов-Баретата, който бе осъден на 8 години на първа инстанция. По това дело също има свидетел, за който има данни да е извършвал престъпления, но не е привлечен като обвиняем - Тихомир Георгиев-Боксьора. Наскоро известният крими герой бе задържан в Англия, където
избяга, след като
 дава показания по
 делото на Баретата
Там твърди, че е бил охранител и разказва за престъпленията на подсъдимите. Показанията му натежават и се оказват решаващи за присъдата на Златомир Иванов и съпроцесниците му. По делото обаче има СРС-та, в които самият Тихомир Георгиев разказва на Димитър Вучев-Демби за извършвани от него престъпления. Въпреки самопризнанията срещу Боксьора, няма обвинения, но с охота свидетелства срещу Баретата и показанията му се ценят. Бандитът свидетел има влязла в сила присъда за убийство от 2007 година.
Така свидетелските показания на бандитите ги спасяват от наказателно преследване, въпреки че за това няма законови основания. Според прокурор Стилияна Кожухарова, говорител на Борис Велчев, всяко дело има специфика и не могат да се слагат под общ знаменател. На въпроса защо по знакови дела има свидетели, които по закон трябва да са обвиняеми, тя отговаря, че всеки прокурор има право да преценява кого да привлича като обвиняем и кой да е призован като свидетел. Според адвокати по знакови обаче, както и според закона за съдебната власт държавното обвинение има както права, така и задължения да привлича към наказателна отговорност всеки, за когото има данни, че е извършил престъплениия.
До редакционното приключване на броя не получихме отговори по казуса от Софийската градска прокуратура, която е първоинстанционна по тежки знакови дела, където свидетелите - бандити са обичайно явление.
Прокурор от окръжна прокуратура в страната коментира неофициално поблемът така:
"Да, има спорове по тези случаи. Нещата не са уредени в закона и това е големия проблем. Прокурорите искаме да подкрепим обвинителната си теза и понякога се правят компромиси като не се привличат като обвияеми по делото лица от организирни престъпни групи, които дават показания срещу останалите. Това е преценка на прокуратурата. Целта е да се накажат остналите, защото често доказателствата не достигат. А свидетелски показания на частник в групата се ценят повече, отколкото ако ги дава като обвиняем. Важно е и какво пише в постановленята за частично прекратяване спрямо тези, които са привлечени като такива, защото в повечето случаи това не се прави".
Практиката на свидетелите бандити вече се пренася и в новосформираните Специализиран съд и Специализирана прокуратура. Оттук нататък там ще се водят разследванията и делата за организираните престъпни групи. Последната реализация е с наркогрупата на Стефан Бонев-Сако и Милен Давренски-Катерицата. Още по време на мярката им за неотклонение стана ясно, че един от групата -
Веселин Христов-Кубинеца е пуснат под домашен арест. Той вече е дал показания. По информация на "168 часа" бандитът, който от една година е разпространявал дрога в София, ще бъде само свидетел по делото срещу другарите си, въпреки че не е предотвратил престъплението и не се е предал доброволно.
Същият сценарий е готвен и за Стойчо Стоев от Перник, който бе арестуван след отвличането и убийството на Мирослава Николова. Ако не бе се случило мистериозното му самоубийство, Чочо щеше да е защитен свидетел срещу Марио Любенов-Заека, въпреки че не се е предал доброволно, участвал е в престъплението, не го е предотвратил и е затаил факти за извършено престъпление, за което е знаел.

Очевидци на повикване

Професията "свидетел" става основно занимание за много престъпници в последните години. Някои от тях дават показания по 6 - 7 дела.
Рекордьор в тази дисциплина е варненецът Светлин Иванов-Близнака, който едновременно е явен, анонимен и защитен свидетел. През април 2010 г. е арестуван като тартор на група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и рекет. Делото е доникъде, но за сметка на това оттогава Близнака става основен коз на прокуратурата по редица други. Той дава показания срещу бившия общински съветник от ДПС във Варна Иван Славков, който е подсъдим за организирана престъпна група. С течение на времето тежестта на Близнака става все по-голяма и той започва често да пътува на запад. Първо спира в Шумен, където е анонимен свидетел на прокуратурата срещу подсъдимите по делото "Килърите". Той лежи в килия с Васил Костов-Васко Кеца във варненския арест със задачата да измъкне повече информация за групата на килърите.
След Шумен София е друга дестинация по съдебните дела, където Близнака е свидетел. Той се явява по делата срещу Златко Баретата, Антон Савов - Тони Мамата и дори по "Октопод". Навсякъде е призоваван като свидетел на държавното обвинение. По някои от тях твърди, че е натискан да дава показания с обещания да му оправят старите дела.
Друг бандит, който е редовен свидетел по няколко дела, е Велин Добрев-Вили Моториста. От обвиняем за подготовка на убийства заедно с Маргините Добрев става свидетел срещу групата. Влиза в затвора за убийството на Лисицата, и за разнообразие на ежедневието си зад решетките дава показания срещу групата на Златко Баретата. Близнака и Моториста не са единствените бандити, които свидетелстват срещу бившия командос. Компания им прави и Тихомир Георгиев-Боксьора. Той първо разказва за престъпната дейност на Баретата, после се отказва от показанията си. Фигурира като свидетел и по делото срещу Тони Мамата, както и срещу братя Маргини за разпространение на наркотици. Баретата е осъден и по показания на друг криминален престъпник-Димитър Вучев- Демби. Той е свидетел и срещу Антон Савов-Тони Мамата. За сметка на това миналия месец е оправдан по дело, че е заплашвал Савов и съпругата му с убийство. Доскоро Демби бе задържан, но след присъдата срещу Златко Баретата мярката му е променена в домашен арест, научи "168 часа". Срещу Златомир Иванов показания дава и друг обявен за наркобос - Габриел Боцев-Жабата, който е подсъдим за разпространение на дрога.
Общото между крими елементите, които упражняват професията "свидетел" е, че често се отмятат от показанията си заради различни договорки с прокуратурата и очакванията им да се отърват по други дела.

Чл. от 321 НК
 Ал. 4
Не се наказва участник в групата, ако доброволно се предаде на органите на властта и разкрие всичко, което му е известно за групата, преди да е извършено от него или от нея престъпление.
Ал. 5 Участник в групата, който доброволно се предаде на органите на властта, разкрие всичко, което му е известно за групата и по този начин съществено улесни разкриването и доказването на извършени от нея престъпления, се наказва при условията на чл. 55.
Чл. от 11 НПК
 Ал. 1 Всички граждани, които участват в наказателното производство, са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Ал. 2 Съдът, прокурорът и разследващите органи прилагат законите точно и еднакво спрямо всички граждани.

Разчистване на територии с показания в съда

Дежурни свидетели на прокуратурата често дават показания в съда, за да разчистят конкурентите си в престъпния бизнес, убедени са адвокати по наказателни дела. Подобни комбинации с предателства са в основата поне на 10 убийства в последните години.
Дежурен свидетел номер 1 Светлин Иванов-Близнака е типичен пример за това. В началото той е вербуван за свидетел срещу босовете на дрогата във Варна Веселин Жеков-Полицая и Иван Славков. Когато двамата са изтикани в ъгъла заради показанията на техния човек, Близнака прави своя група за разпространение на наркотици и контрол на проститутките. Точно за това е арестуван през 2010 година.
След бягството от България на Христофорос Аманатидис-Таки наркоорганизацията му се разбива. Хората му, начело с Любомир Костадинов-Младежа, са тикнати по арестите. С изключение на двама - Росен Кръстев-Стъкларя и Мирослав Пелтеков. Те дават ценни показания, за да заковат бившите си дружки като наркобосове. Днес двамата от кв. "Люлин" се спрягат за едни от основните играчи в бизнеса с кокаин.
Подобна е ситуацията и с друг задържан наркобос - ММА боецът Христо Ширев-Боксьора. Той воюва за територии, на които да продава дрога с групата Стефан Бонев-Сако и Милен Давренски-Катерицата. Ширев е тикнат в ареста през април миналата година. През февруари 2012 г. са арестувани и конкурентите Сако и Катерицата. Като основен свидетел срещу тях на мерките им за неотклонение в Специализирания съд се явява и техният враг Христо Ширев. По това време той вече е под домашен арест. Дали заради показанията си срещу Сако и Катерицата, или защото престъплението, което е извършил, не е толкова тежко, Ширев сключва споразумение с прокуратурата веднага след като пропява за конкурентите. Присъдата от 9 месеца вече е излежана в предварителния арест и скоро наркобосът ще бъде на свобода. Ако продължи с наркобизнеса, ще има нов конкурент - Веселин Христов-Кубинеца. Той е част от групата на Сако и Катерицата, но е пуснат, защото се е съгласил да дава показания срещу тях. Както сочи практиката в такива случаи, Кубинеца едва ли ще се поколебае да сформира своя наркогрупа и да заеме празната ниша.
С неудобни конкуренти чрез показания се справя и Димитър Вучев-Демби. От години той е сочен за основен играч на наркопазара, като в миналото е приближен на Златко Баретата. След това става свидетел срещу него, за да го елиминира като фактор на пазара.

ПИОНЕР: Велин Добрев проправя пътя на десетки свидетели - бандити като него.
ПИОНЕР: Велин Добрев проправя пътя на десетки свидетели - бандити като него.
ЗАМИСЪЛ: Борис Велчев се чуди как прокуратурата да има по-големи успехи в борбата с мафията.
ЗАМИСЪЛ: Борис Велчев се чуди как прокуратурата да има по-големи успехи в борбата с мафията.
НЕВИННИ: Братя Маргини не бяха осъдени въпреки показанията на свидетеля Вили Моториста, който е част от бандата.
НЕВИННИ: Братя Маргини не бяха осъдени въпреки показанията на свидетеля Вили Моториста, който е част от бандата.
СВИДЕТЕЛ: Димитър Вучев-Демби е само един от бандитите, които дават показаия срещу Златко Баретата.
СВИДЕТЕЛ: Димитър Вучев-Демби е само един от бандитите, които дават показаия срещу Златко Баретата.
НА ПРИЦЕЛ: Срещу Златко Баретата показания дават няколко знакови бандити от прехода.
НА ПРИЦЕЛ: Срещу Златко Баретата показания дават няколко знакови бандити от прехода.
КОМПРОМИС: Вальо Ихтиманския от “Наглите" е защитен свидетел и няма да го съдят, въпреки че е отвличал наравно с останалите.
КОМПРОМИС: Вальо Ихтиманския от “Наглите" е защитен свидетел и няма да го съдят, въпреки че е отвличал наравно с останалите.
КОНКУРЕНЦИЯ: Обявеният за наркобос Стефан Бонев-Сако ще бъдесъден по показания на хора, които искат да завземат бизнеса му.
КОНКУРЕНЦИЯ: Обявеният за наркобос Стефан Бонев-Сако ще бъдесъден по показания на хора, които искат да завземат бизнеса му.
ВЪРТЕЛЕЖКА: Бандата на Таки също е педадена от хора в групата, които днес отново се разследват за разпространение на наркотици.
ВЪРТЕЛЕЖКА: Бандата на Таки също е педадена от хора в групата, които днес отново се разследват за разпространение на наркотици.
СДЕЛКА: ММА боецът Христо Ширев вече е на свобода благодарение на показанията срещу конкурентите си Сако и Катерицата.
СДЕЛКА: ММА боецът Христо Ширев вече е на свобода благодарение на показанията срещу конкурентите си Сако и Катерицата.