Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV
Д-р Любомир Канов КАДЪР: bTV

Първото и най-успешно действие да завладееш един народ, е да объркаш понятията му. Това става през езика и естествено чрез медиите, които го използват.

Ако образователната система е била и продължава да бъде негодна и е оставила популацията понятийно бедна или неспособна да мисли в категориите на разума с понятия, тази популация става жертва на елементарен популизъм, без да се полагат никакви особени усилия. За да мислиш, ти трябват понятия. Ако ги нямаш и няма откъде да ги знаеш, тогава виеш, проклинаш, крещиш, стенеш и псуваш, който ти падне.

Отиваш на мач и там изразходваш своята фрустрация. В този атлетичен театър ти можеш да изразиш себе си всред себеподобни. Защото имаш нужда от отдушник и защото там мисълта се въплътява в брилянтната безсловесност на тялото и играта. Защото си умствено безпомощен, а все пак имаш нужда от себеизразяване.

Междувременно, класната се движи между чиновете, когато си дете и те приканва да рецитираш неразбираеми произведения, да наизустяваш правилата за пълен член или за запетайката, като заместител на истинската мисъл, която обаче не е там, а в способността да разбираш нещата.

Класната е педантичен инструмент за формалистично образование на онези, които имат нужда от умения за мислене, но получават образователен сурогат, който не им служи за нищо. Класната — това е наследената от комунизма схоластика за “образование на масите”.

И те не гласуват, не се интересуват или отиват на мач.

Резултатът всеки може да го види.

10:0 за цивилизования свят.

*От фейсбук