Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък след срещата на министрите на отбраната на страните членки на алианса в Брюксел, че войските на КейФОР подкрепят усилията на дипломатите на Европейския съюз да постигнат напредък в диалога между Прищина и Белград, съобщи Танюг.

Западните Балкани са регион в Европа, в който Европейският съюз и НАТО си сътрудничат много тясно. Ние помогнахме да се сложи край на две брутални войни, първо в Босна и Херцеговина, след това в Косово. Имаме наше присъствие - мисията КейФОР в Косово. Съюзниците се ангажираме да продължим да допринасяме за силите, каза Столтенберг, отговаряйки на въпроси на журналисти от Западните Балкани, предаде БТА.

Той заяви, че на вчерашната среща е имало нови изявления от страна на някои държави за увеличаване на подкрепата за мисията КейФОР и отбеляза, че "се вижда нарастване на напрежението в Косово, не само във връзка с въпроса за регистрационните номера".

Говорейки за Босна и Херцеговина, Столтенберг каза, че това е една от страните, които са на път към членство в НАТО. По думите му Алиансът подкрепя това, но решението в крайна сметка ще бъде решение на Босна и Херцеговина. Столтенберг добави, че това решение трябва да е нещо, което Босна и Херцеговина иска, защото "НАТО уважава решенията на всички страни, които избират своя собствен път".