Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съвременна Русия се представя за защитник на африканските народи от колонизаторите, но някои слабо известни факти говорят, че в миналото, макар и неуспешно, тя също се е опитвала да създава свои колонии на Черния континент.

През 1883 г. Николай Иванович Ашинов, авантюрист и гражданин на Пенза, посещава Абисиния (Етиопската империя), за да установи "духовни и политически връзки" между двете страни. След завръщането си в Русия Ашинов планира експедиция през 1888 г. в залива Таджура за създаване на селище. В подкрепа на думите си той казал, че султанът на Таджура Мохамед Лойта му е дал за постоянно земя в района. Получил подкрепа и на 10 декември 1888 г. заедно със 165-има казаци от Терек той се качва на борда на "Корнилов", кораб, пътуващ от Одеса за Александрия. След това експедицията се прехвърля на "Лазарев", който ги закарал до Порт Саид. Там руснаците наемат австрийския кораб "Амфитрида" и с него влизат в залива Таджура на 6 януари 1889 г.

Макар Ашинов да се опитвал да държи хората си под строг контрол, някои от тях нахлули в Данакил - територията на племето афари, откраднали крава и овца, като прогонили местните с огнестрелното си оръжие. Накрая все пак султанът приел 60 франка от Ашинов като репарации за нанесените щети.

Тогава обаче от действията им се заинтересувало френското правителство. Външното министерство в Париж поискало обяснение за действията на групата и руският посланик нямал избор, освен да дистанцира Руската империя от тях. Така на 14 януари изоставената египетска крепост Сагало е избрана за нова база на експедицията. Ашинов кръщава колонията Нова Москва. Руснаците дори направили шатра за църквата "Свети Никола" и е издигнато знамето на експедицията. Слуховете за огромния размер на руската колония бързо се разпространили в пресата, а няколко колонисти избягали и информирали французите за местонахождението й. На 5 февруари руснаците забелязват френски крайцер и три френски канонерски лодки.

Поставен е ултиматум, но Ашинов го разбира погрешно и не се предава. Последвалият артилерийски обстрел бил пълна изненада за руснаците и оставя 6-има убити и 22-ма ранени колонисти. Накрая все пак вдигнали бяла риза, за да покажат, че се предават. Руското правителство се измъкнало от международен скандал, като се дистанцирало от Ашинов и го обвинило в "неподчинение на царя и в пиратство". В резултат участниците в експедицията са арестувани и депортирани в Одеса.