Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Министрите на отбраната от НАТО обсъждат в Брюксел предоставянето на още военна помощ за Украйна.

Приоритет за Алианса е предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана. Министрите ще се занимават и с устойчивостта на критичната инфраструктура на Пакта след саботажите на "Северен поток" 1 и 2.

"Видяхме спекулациите за използването на ядрено оръжие с малка мощност в Украйна и дадохме ясно да се разбере, че това ще има тежки последици за Русия. Русия знае, че една ядрена война не може да бъде спечелена, тя никога не трябва да се започвана. Наблюдаваме отблизо руската ядрена позиция. Не сме виждали никакви промени, но ще останем бдителни, защото ядрените заплахи, ядрената реторика и завоалираните заплахи от Русия са опасни и безразсъдни", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Военните министри обсъждат и начини за попълване на военните запаси на страните от НАТО, както и стимулиране на военната индустрия да инвестира повече в производството на оборудване, боеприпаси и оръжие, от които съюзниците се нуждаят.

В срещата участва министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. България е представена от служебния военен министър Димитър Стоянов, съобщи БНТ.