Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Щатите от Юга, ръководени от републиканци, изпращат хиляди с автобуси в райони, управлявани от демократите

Бежанците стигат дори на “Острова на президентите" Мартас Винярд след обещание за работа

Tринайсетгодишната Неймарис, дъщеря на Мариалена Коромото от Южна Америка, е сред 1700 деца в училищна възраст, пристигнали от април досега в САЩ със семейства, търсещи убежище. Младата мигрантка от Венецуела, седнала на пейка в парка близо до хотел "Куинс", Ню Йорк, където живее с майка си, гордо показва някои от основните си знания по английски език: "Здравей. Как си?", и цветна раница с тетрадки, моливи и линийка, които са й подарени, съобщава Си Ен Ен.

Неймарис и майка й са родом от северозападния венецуелски щат Фалкон, но са живели в Еквадор през последните пет години. На 14 май те тръгват на север с група приятели и друго семейство. На 17 юни Неймарис и майка й прекосяват Рио Гранде между Мексико и САЩ.

"Всичко е вече зад нас", казва Неймарис на испански, говорейки за дългото им пътуване до границата с Мексико. Разказва за прехода на север през отдалечена джунгла и скалисти планини.

“Майка ми плачеше и аз я окуражавах

да продължи

да се движи. Знаех, че не можем да се откажем и да останем там, където бяхме."

От септември Неймарис е ученичка в Ню Йорк. "Искам тя да научи много и да отвори ума си", казва пред Си Ен Ен Мариалена Коромото за записването на дъщеря си в градско държавно училище. "Дано да забрави всичко, което изтърпяхме." "Вълнувам се, защото съм в страна, която ще ми помогне да стана професионалистка, каквато искам да бъда", казва Неймарис, която се надява един ден да се върне във Венецуела и да си купи дом.

Неймарис и 31-годишната й майка са част от вълната търсещи убежище мигранти без документи, пристигнали в Ню Йорк през последните месеци. Повечето са избягали от икономическата несигурност и политическите катаклизми в Централна и Южна Америка. От репортажа на Си Ен Ен става ясно, че голяма част от тях виждат надежда в училищната мрежа на Америка.

Сега държавните училища се борят за персонал, който да подкрепя новодошлите и да се подготвя за ученици, които са претърпели травма.

“Искаме всяко дете да има шанс

да се развива, да расте и да просперира, независимо откъде е, без значение на етническата си принадлежност, без значение как е попаднало тук", казва кметът на Ню Йорк Ерик Адамс. Миналия месец администрацията на демократа Адамс стартира проекта "Оупън Армс", за да достигне до семействата на мигранти в приютите и да им помогне да запишат децата си в училище. Проектът предлага също езикова подкрепа, правни услуги, транспорт и ученически пособия.

"Ние показваме на тези семейства, че не са сами, и се уверяваме, че нашите училища са готови да направят същото", казва Дейвид Банкс, ръководител на департамента за образование. "Не мога дори да си представя нивото на предизвикателства и травми, които са претърпели толкова много от тези семейства."

В края на миналата седмица обаче кметът на Ню Йорк Адамс обяви извънредно положение за справяне с "кризисната ситуация" заради наплива от мигранти.

Повече от 17 000 са пристигнали в града от южната граница

от април до октомври. Щати, ръководени от републиканците, като Тексас, Аризона и Флорида, продължават да транспортират мигранти в районите на демократите през последните месеци.

Това е част от спора им с Белия дом. Служители на републиканците твърдят, че тактиката е насочена към смекчаване на въздействието на миграционните потоци. Те също така целят да увеличат натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да направи повече за намаляване на броя на мигрантите, пресичащи южната граница, който достигна рекордно високо ниво тази година, съобщава Би Би Си.

От септември в Ню Йорк средно пет-шест автобуса пристигат всеки ден. Всеки пети човек в градската система за приюти в момента е търсещ убежище. Много от пристигащите са семейства с деца в училищна възраст и имат сериозна нужда от медицински грижи, каза кметът Адамс на пресконференция.

Потокът от мигранти

ще струва на Ню Йорк $1 милиард

за годината, допълва кметът, който е от Демократическата партия, и призовава за федерално и щатско финансиране.

"Жителите на Ню Йорк са ядосани", допълва Адамс. "Аз също съм ядосан. Не сме искали това. Никога не е имало споразумение да поемем работата по подкрепата на хиляди хора, търсещи убежище.

Градът ще изчерпи средствата си за други приоритети. Ню Йорк прави всичко по силите си, но достигаме границата на възможностите си да помогнем." Според него социалните услуги в града "се експлоатират от някои за политическа изгода".

В допълнение на декларацията за извънредно положение кметът на Ню Йорк издаде изпълнителна заповед, която позволява на града да отдели ресурси за подкрепа на търсещите убежище и да ускори всички мерки за реакция.

Говорителката на губернатора на Тексас Грег Абът обаче не е съгласна с декларацията на нюйоркския кмет.

"Истинската извънредна ситуация е на южната граница на нашата нация, където малките гранични градове на Тексас са залети и буквално затрупани от стотици мигранти всеки ден", казва Рене Езе. Тя съобщи, че към октомври Тексас е изпратил около 3100 мигранти за щата Ню Йорк с повече от 60 автобуса.

Не само републиканците превозват мигранти до други градове. Управляваният от демократите град Ел Пасо, Тексас, предлага безплатни превози на мигранти до Ню Йорк и Чикаго като средство за облекчаване на напрежението върху градските ресурси. Само Ел Пасо е транспортирал доброволно близо 9000 души до двата северни града.