Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Стойчо Стойчев, социолог
Доц. Стойчо Стойчев, социолог

За никого не е тайна, че действителният лидер на БСП е Радев.

Десните искат да постоянно партньорство с ПП и червените

- Доц. Стойчев, кои са силните фигури, от които зависят съставянето на кабинет и стабилността в страната?

- Ясно е, че Румен Радев продължава да е център на политически авторитет и влияние. Ответната страна - партиите, изглежда фрагментирана, защото няма нито една, която да излезе пред останалите и да има амбицията да е доминираща в парламента. Позициите между основните лагери са почти изравнени, което означава, че политическото лидерство или ще поеме своя шанс, или ще остане в тайна. Тогава инициативата пак ще е в ръцете на президента - да каже, че има криза, не могат да вземат решания, и да насрочи нови избори.

- Бойко Борисов възвръща ли си позицията на един от двамата лидери във властта?

- Лидерската му позиция се изразява в това, че се оттегля. Дори на разговори ще изпрати други хора. Иначе трябваше да преговаря или с Кирил Петков и Асен Василев, което е абсурд, или с втория ешелон на "Промяната". Това няма как да стане. А дори и да си говори с Христо Иванов, това ще е частен разговор.

Борисов ще бъде нещо като Ахмед Доган за ДПС. Формално председател, но по-скоро политически ментор. Няма да е лицето на партията като Корнелия за БСП. Но и тя няма да отиде на някои от форматите. При такъв тип срещи, когато няма доминираща партия, лидерите не отиват, защото винаги има някой да им постави условия.

Обикновено стоят като депутати и участват в неформални преговори, за да реализират програмата си чрез парламентарната група. Скоро и Корнелия Нинова може бъде нещо като почетен председател. Възможно е тези обсъждания да са извън парламента. Имаме примера на Ахмед Доган, царя и Сергей Станишев.

- Печели ли нещо Корнелия Нинова?

- Нищо не печели. Тя стои на председателската позиция за сметка на партията си и на всички, които инвестират енергия и усилия за тази партия. Използва я за частна изгода.

Обградила се е от номенклатура,

раздава постове и те няма да я бутнат. Самата процедура за избора й е демократична, но е ясно, че по този начин резултатите се контролират. Видя се, че прекият вот за лидер води до манипулации. Имахме такъв случай и в СДС.

Важно е дали президентът ще се ангажира още повече с битката срещу нея, което не може да стане, докато е държавен глава. Освен че е деполитизиран, той е друг тип политик. За никого не е тайна, че лидерът на БСП е президентът. Ако трябваше членовете на тази формация да избират, нямаше да се колебаят. Ако той посочи свой кандидат, като нищо може да стане като с ПП.

- Какви са дивидентите на Ахмед Доган?

- Той има своето влияние, но то е индиректно.

Образът на ДПС става

все по-положителен.

Скоро ще стане съвсем нормално движението да е част от коалиционни преговори, за което доскоро не можеше да се отвори и дума. Идват нови поколения избиратели, за които старите схизми не важат.

ДПС инвестира в развитието на кадрите си и като образование и контрол върху публичното им поведение. На преден план са хора с безупречна репутация. Следят внимателно да няма възможност за компрометиране.

- От Костадин Костадинов зависи ли нещо? Носи ли нещо ново увеличената му парламентарна група?

- Костадинов не е нов тип лидер. Формацията му е подобна на "Атака". Волен като стил на поведение беше колоритен. Помним участието му в кабинета "Орешарски". Той даже имаше по-голяма тежест от "Възраждане", защото в онзи парламент бяха само 4 парламентарни групи.

Костадинов успя да прибере при себе си целия патриотичен и националистичен вот, но тези хора и преди са били обединявани. Не е лидер, от когото зависи нещо. Като се заявява като несистемен играч,

се самоизключва от вероятно участие в управлението.

Видяхме в кампанията как той се поставя пред цялата партия и това показва, че няма никакви скрупули.

- Десните лидери запазват ли някакви позиции, или няма да участват във формирането на решения?

- Аз не мога да кажа, че Христо Иванов и Атанас Атанасов са десни лидери, доколкото действат монолитно с БСП и ПП. Двамата намериха успешната формула на дясното обединение и го превърнаха в устойчива коалиция.

Ще се опитат да го разширят и като постоянно партньорство с "Продължаваме промяната" и БСП. Де факто това е отказ да търсят дясна идентичност. Ще избягат от този разговор, а ще залагат на теми като върховенството на правото.