Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хикару Накамура
Хикару Накамура

По традиция шахматът е игра за джентълмени, които разчитат единствено и само на интелектуалните си способности, за да победят врага. Или поне така беше във времената, когато победата над противника носеше само емоционално удовлетворение. Ситуацията през последните години рязко се променя. Най-добрите шахматисти започват да играят един срещу друг онлайн, което хем е по-лесно за организация, хем и може да събере десетки и дори стотици хиляди фенове пред екраните на компютрите. Успоредно с увеличаването на зрителския интерес се повишава и интересът на рекламодателите, които виждат потенциала на тази все още недобре разорана нива.

Сега бизнесът върви повече от добре. Един от безплатните уебсайтове се похвали, че от началото на годината досега на неговата платформа са се изиграли над 92 милиона онлайн игри. Много от най-добрите в спорта също се ориентираха към интернет, където играят за удоволствие, учат и си приказват с фенове. От всичко това се печелят много добри пари. Питайте по този въпрос Хикару Накамура, който преди време се бореше с Магнус Карлсен за първото място в световната ранглиста, но напоследък прекарва все повече време пред компютъра, за да играе онлайн. И така за година печели над 700 000 долара, като отделно са приходите от победите му в големите онлайн турнири.

Проблемът е, че когато играеш у дома, винаги можеш да се изкушиш да ползваш чужда помощ, за да победиш. Някога по време на големите турнири гросмайстори бяха обвинявани, че ходят често до тоалетната, за да се съветват по телефона със своите треньори. Благодарение на модерните технологии сега измамата е много по-достъпна. В наши дни за няколко минути можеш да свалиш на телефона си приложение, което да те съветва за най-добрите ходове. А машините, както вече стана дума, са доста по-добри на шах от човешките мозъци.

Опитите за измами вбесяват големите имена в шахмата именно защото нанасят сериозен удар по имиджа на спорта. Това от своя страна може да удари по приходите на главните действащи лица. Публиката лесно ще изгуби интерес към онлайн партии, в които се виждат човешки глави, но в действителност играят суперкомпютри. За големите имена е важно всичко да е честно, защото така поне за тях ще е и по-добре платено.