Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кримския мост
Кримския мост

Путин обвини украинските спецслужби за взривения Кримски мост

Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията на Кримския мост - това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Това е заявил ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин след среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург. Според него експлозията, станала в събота сутринта, "със сигурност има терористичен характер". "Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака", допълва още Бастрикин.

Взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби. Това е заявил днес президентът на Русия Владимир Путин, твърди БТА, цитирайки ТАСС. Той дори е нарекъл станалото "атентат". Бастрикин потвърди тази теза и добави, че за подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави.

"Няма съмнение. Това е акт на тероризъм, целящ да бъде разрушена изключително важна инфраструктура на Руската федерация", каза Путин. Това е първото му публично изявление след вчерашната експлозия, която разруши част от моста, свързващ Крим с руската транспортна мрежа.

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди  съоръжението, което бе открито през 2018 г. и през последните месеци служеше за снабдяване на руската армия във войната срещу Украйна. При инцидента загинаха трима, а до сега Русия се въздържаше да обвини Украйна за атаката. Киев не е поел отговорност за взрива.