Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Радулов
Николай Радулов

Имаме проблем с управление на движението и проблем с МВР, каза по Би Ти Ви Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността по повод поредицата от тежки катастрофи и случаи на полицаи, които помагат на нарушители.

"Пътната обстановка не е много добра - напоследък в София част от локалните платна са със знак за предимство, което създава страхотно объркване.", каза Радулов. Но големият проблем според него е "едно от почти висше ниво до средно ниво на състава, който поддържа тази ситуация на корумпирани полицаи, а някои просто не са достатъчно подготвени, и не различават престъпен състав, който осъществяват, от нормално действие".

Имаме нарушители, които не са просто пияни и дрогирани, а и криминално проявени. От другата страна имаме полицаи, които по един или друг начин са свързани с тях, и очевидно те не могат да съществуват в екосистемата на МВР, ако нямат поддръжка отгоре. В едно районно управление се знае, че еди кой си взема подкуп, дори се знаят добрите места, където можеш да отидеш да се нахраниш без да платиш, автосервиз в който да ти сменят гумите без да платиш, твърди Радулов.

Според него ниският авторитет на МВР намалява потока от кандидати за работа. Кадровите служби снижават изискванията си. Назначават се кандидати, които преди 10 г. бе абсурд да влязат в МВР. Те след 3 г. са низовите началници. Няколко поредни служебни и редовни министри на вътрешните работи в желанието си да направят промяна се гърчат. За хората, които са на улицата, няма кандидати, но за бюра кандидати има много, празни места няма. 

МВР има проблем със съхраняваннето на доказателствата, каза още Радулов. Става престъпление, убит е човек, джипът стои пред районното и го запалват, даде пример той. Това за мен е умишлен подход за неопазване на доказателства.

Много важна е цифровизацията - някой беше подвел министър Рашков да се купят две хиляди компютъра. Компютрите са само елемент от крайния елемент. Това означава деловодните системи да се електронизират. Това обаче заплашва един куп чичиковци и лели, които не пускат никого до тези системи. И се среща голямо съпротивление в МВР, анализира Радулов.