Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент язди кон, което е част от мачовския му образ.
Руският президент язди кон, което е част от мачовския му образ.

  •  Тази година светът едва ли ще види обичайните героични снимки на президента, които по традиция отбелязват рождените му дни
  •  Плашеща е неяснотата колко време народите на Русия и Украйна ще чакат развръзката от войната

Години наред светът беше свикнал да вижда рожденика Владимир Путин в героични снимки - на кон, с шишарки, гъби или златни медали в ръце. Обичаше да празнува в сибирската тайга, обикновено със своя стар другар Сергей Шойгу. Облечени в камуфлажни дрехи, двамата се разхождаха из горите, показвайки си взаимно гъби и шишарки в странни форми, а понякога хвърляха въдици за риба.

“Ходих 9 км в планината, тялото все още ме боли”, призна руският президент след един от рождените си дни. Друг път - през 2015 г., го отбеляза с хокеен мач. Путин забива 7 шайби и отборът му печели. За награда получава трофей и медал за приноса му към любимия спорт. Феновете му издигат транспаранти с надписи: “За вярата, за царя!” и скандират като един: “Честит рожден ден!”.

Путин и Алина Кабаева, от която се смята, че има деца.
Путин и Алина Кабаева, от която се смята, че има деца.
Днес обаче, когато Путин навършва 70, светът не очаква героични снимки. А и изглежда малко вероятно стопанинът на Кремъл да прекара деня с верния си министър на отбраната, още по-малко сред природата. Не и докато руската армия рухва в Украйна. Не и когато

руските елити стават все по-гневни от провалите на фронтовата линия

и искат скалпа на Шойгу, пишат западни издания.

За някои вероятно Путин все още е силен и харизматичен лидер, работил упорито, за да носи Русия ореола на велика сила. За много други е диктатор, който управлява със сила, отнел свободата на много хора само защото оспорват как ръководи държавата.

През последните 3 години президентът се изолира от народа си заради COVID, а войната в Украйна го остави сам и на международната сцена.

Първи за 70-годишния юбилей на руския лидер се сетиха чехи. Те организираха дарителска кампания за “подарък”. Дни преди рождения му ден на 7 октомври бяха набрали 1,2 млн. долара, с които купиха модернизиран танк Т-72 за Украйна. Кръстиха го “Томас”.

“Ако трябва да бъда честен, невинаги дори проверявам съдържанието на пакетите и често ги предавам на различни места за съхранение”, казва Путин в отговор на въпрос какви подаръци обича да получава. По протокол президентът няма право да задържи нищо на стойност над 10 хил. рубли (приблизително 132 долара). Всичко над тази сума автоматично се прехвърля на Кремъл и се изпраща в специален музей.

На 50-ия си рожден ден Путин получи книга с вицове - за самия него, както и 50-метров шал. Добили популярност подаръци за лидера на Русия са също ябълкова фиданка, както и еротичен календар със студентки от факултета по журналистика на Московския държавен университет.

Путин свири на пиано на благотворителен концерт за деца, страдащи от очни заболявания и рак, в Санкт Петербург през 2010 г.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Путин свири на пиано на благотворителен концерт за деца, страдащи от очни заболявания и рак, в Санкт Петербург през 2010 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Израснал в Санкт Петербург в бедно семейство, в детството си едва ли е имал много специални рождени дни. От малък участвал в кварталните битки. Редовно разменял юмруци с по-големи и здрави от него момчета, затова и тренира джудо и стига до черен колан. А мечтата му да е в разузнаването се ражда още в гимназията.

Преди да започне шеметната му политическа кариера, Путин служи 15 години като офицер в КГБ. Разпадането на съветската империя е едно от събитията, белязали трайно мирогледа му. Години по-късно той разказва, че е чакал заповеди от правителството през далечната 1989 г., но “Москва мълчеше”.

“Имах чувството, че страната вече не съществува”, казва Путин през 2000 г. “СССР беше болен. Това беше смъртоносна, нелечима болест, наречена парализа: парализата на властта.”

Политическата му кариера започва, когато семейството му се премества в Москва през 1996 г. и той бързо започва да катери стълбицата на властта.

През 1999 г. за изпълняващ длъжността премиер го назначава бившият руски президент Борис Елцин. През декември същата година стана президент и от тогава до сега все е на власт. Известно време сменя президентския с премиерския кабинет заради конституционни ограничения в последователността на мандатите на държавния глава. Вече и това не е необходимо - Путин реши неудобството, като одобри закон, позволяващ му 4 последователни мандата, или общо 24 г. без смяна на властта. От този указ са минали само 3 г.

Той полага големи усилия, за да си създаде мачовски образ

Обича камерите, когато демонстрира сила, независимо дали тренира джудо, язди, лови риба или ловува.

Привържениците му го възприемат като силния лидер, извадил страната от икономически, социални и политически кризи през 90-те.

Циментирането му на власт обаче не радва европейците, които искат мир. И вероятно много от тях мечтаят Путин час по-скоро да се пенсионира. Нещо, което очевидно не влиза в плановете му.

Надеждата за скорошен край на войната угасна още по-силно, след като преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който ясно обяви - може да преговаря с Русия, но само с друг лидер начело.

Путин отдавна е показал, че му харесва другите да зависят от него. Неслучайно е карал други световни лидери да го чакат за важни международни срещи. Та дори и покойната кралица Елизабет II и папа Франциск. Това неудобство е изпитвал и бившият американски президент Доналд Тръмп, при все че двамата имаха отлични отношения. А през 2014 г. германската канцлерка Ангела Меркел бе принудена да го чака за разговор цели 4 часа.

Затова е плашеща неяснотата колко време светът ще чака развръзката от военния конфликт в сърцето на Европа. И колко още невинни украинци и руснаци ще загубят живота си.