Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Понеделник е крайният срок за размествания. Листата на ГЕРБ в Ловеч пренаредена - влиза и лидерът на младежите Георгиев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпълни обещанието си, че отново няма да е депутат, и официализира това с отказ пред ЦИК още преди името му да е обявено официално за избран.

Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е върхът на това, което исках да се случи - ГЕРБ е първа политическа сила, заяви той на първата пресконференция след изборната победа.

Оттеглянето на Борисов от парламента не е изненада, тъй като за 20 години в политиката той е седял на депутатските банки реално само веднъж - в 42-ото народно събрание през 2013 г., когато ГЕРБ бе първа сила, но остана опозиция на кабинета “Орешарски”.

“Традицията” Борисов да не влиза в парламента стартира още по времето на НДСВ

Тогавашният главен секретар на МВР е водач на царските листи в Благоевград и в Пловдив-област, но подава отказ в ЦИК още преди да е обявен за депутат. Не влиза в НС, защото иска да продължи работа в МВР, но след като за министър е избран червеният Румен Петков, Борисов се оттегля.

Следва развод с НДСВ, при което генералът играе сам на местните избори и печели кметския стол в София. А през 2009 г. вкарва в парламента своя формация - ГЕРБ. Тогава е водач в Благоевград, но е избран за премиер и освобождава мястото за следващия в листата. Същата е и ситуацията през 2017 г., когато е водач вече в 25-и МИР в София и в Пловдив. Избира да е депутат от града под тепетата, но отново става премиер.

На мястото на Борисов в 48-ия парламент влизат Спас Шуманов от Пловдив и Петър Николов в 25-и МИР.

Понеделник е крайният срок кандидатите от две листи да декларират избора си пред ЦИК. Но вече има размествания.

Георг Георгиев
Георг Георгиев
Истинска въртележка

има в листата на ГЕРБ-СДС в Ловеч. Позицията на водача - регионалния ексминистър Николай Нанков, е неоспорима, но преференции за третия и петия пренаредиха класацията и така лидерът на младежите в партията Георг Георгиев изпадна от втора на четвърта позиция. Със събраните си 1457 лични гласа Иван Миховски стана втори, а Иван Грънчаров събра 1223 и също мина напред. Двамата обаче вече депозираха пред ЦИК отказ от депутатските си права и така изпратиха в парламента Георгиев.

Елисавета Белобрадова ще представлява “Демократична България” от столичния 23-и МИР и така дава шанс за нов мандат на д-р Александър Симидчиев, освобождавайки му място в 25-и МИР.

ЕЛИСАВЕТА БЕЛОБРАДОВА
ЕЛИСАВЕТА БЕЛОБРАДОВА

Ивайло Мирчев ще е депутат от Разград, а от Бургас в НС влиза общинският съветник и бизнесмен Димитър Найденов от “Да, България”, който бе депутат и в 45-ото и 46-ото НС. Найденов е съосновател на верига ресторанти в Бургас.

Първото бебе в новия парламент май ще проплаче в групата на ДБ. Там депутат от “Зелено движение” от Търговище става Илина Мутафчиева, която очаква първото си дете, а паралелно приключва и докторантура в УНСС.